Cât trebuie să plătești dacă vrei să beneficiezi de asigurarea de sănătate prin CNAS, fără a fi angajat

Românii care nu lucrează pot beneficia de asigurare de sănătate, potrivit autorităților. Pentru asta trebuie să plătească o sumă fixă, anual.
  • Publicat:
Cât trebuie să plătești dacă vrei să beneficiezi de asigurarea de sănătate prin CNAS, fără a fi angajat

Mai exact, orice persoană care nu are un loc de muncă poate beneficia de asigurare CNAS dacă achită 10% din salariul minim brut pe economie către stat, ceea ce reprezintă în prezent 1980 de lei.

Chiar și persoanele care muncesc, dar au un contract de colaborare (contract prestări servicii, contract drepturi autor), pentru care nu se plătește CNAS, trebuie să-și achite singure taxele pentru a beneficia de servicii medicale asigurate de stat.

Cum pot deveni o persoană asigurată în sistemul de sănătate dacă nu sunt angajat

Cum pot deveni o persoană asigurată în sistemul de sănătate dacă nu sunt angajat

Potrivit CNAS, persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.

(Exemplu de calcul contribuție datorată, dacă D212 se depune în luna martie 2022: baza de calcul = 6 X 2.550 Rlei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 15.300 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.530 lei)

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:

  • prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
  • prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
  • în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Cine poate beneficia de calitatea de coasigurat

În situația în care are stat de coasigurat, o persoană poate beneficia de aceleași servicii fără a plăti bani, doar dacă:

se află sub întreținere;

– are până în 26 de ani și este student;

– este pensionar.

Potrivit CNAS, pot beneficia de calitatea de coasigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate: soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.

(Art. 224 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; art. 6 din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat aprobate prin Ordinul  nr. 1549/2018)

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”