În acest an, sărbătoarea Învierii Domnului va fi sărbătorită în aceeași zi de către credincioșii ortodocși și catolici, pe 20 aprilie. Cu această ocazie, angajații din România vor beneficia de zile libere legal. Atât cei care lucrează atât la stat, cât și la privat, vor beneficia în a doua jumătate a lunii aprilie de o minivacanță de patru zile.
În 2025, de Paște, românii vor avea liber în ziua de vineri, 18 aprilie, când este Vinerea Mare, în zilele de weekend (19 și respectiv 20 aprilie, duminică, ziua Paștelui), dar și luni, 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște. Mai precis, vor fi patru zile libere consecutiv, datorită weekend-ului. Zilele de 18, 20 și 21 aprilie vor fi considerate zile libere, conform reglementărilor legale.
Potrivit Codului Muncii, în 2025, angajații din România vor avea 17 zile de sărbători legale, dintre care 13 zile vor cădea în timpul săptămânii. Deși anul include 17 zile de sărbătoare legală, patru dintre acestea pică în weekend, iar angajații care au program de muncă de luni până vineri vor beneficia doar de 13 zile libere. Iată ce zile libere legale mai sunt în 2025:
În cazul în care angajații sunt obligați să lucreze în zilele de sărbătoare legale, angajatorii sunt obligați să le acorde compensații. Acestea pot consta într-o zi liberă în termen de 30 de zile sau, în cazul în care nu este posibilă acordarea unui astfel de timp liber, într-un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază al angajatului.
De asemenea, angajatorii care nu respectă această lege și nu acordă zilele libere corespunzătoare riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Această reglementare se aplică și angajatorilor care nu compensează corespunzător munca prestată de angajați în zilele de sărbătoare. Vor exista câteva sectoare de activitate unde munca nu va putea fi întreruptă.
”Potrivit prevederilor Codului Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”, se arată în lege.
Sursa foto: shutterstock