Categoria de pensionari care nu vor avea pensii mărite de la 1 septembrie 2024

Decizia de recalculare a pensiilor a provocat revoltă în rândul românilor.
  • Publicat:
Categoria de pensionari care nu vor avea pensii mărite de la 1 septembrie 2024
Pensionarii care nu primesc bani mai mulți din 1 septembrie 2024. foto: Capital

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, zilele trecute, după şedinţa de Guvern, că peste 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie a fost de 2.250 lei, urmând ca din septembrie să crească la 2.761 lei. Totuși, există o categorie de pensionari care nu vor avea pensii mărite de la 1 septembrie 2024.

”Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.”, a precizat Ministrul Muncii.

Pensionarii care nu primesc bani mai mulți din 1 septembrie 2024

Nu toți pensionarii vor avea de câștigat de pe urma recalculării pensiilor! Noua formulă de calcul îi dezavantajează total pe cei care au avut condiții speciale de muncă și stagii mai scurte de cotizare.

Aici vorbim despre foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, din industria nucleară, siderurgică sau petrolieră. Aceștia au avut condiții speciale de muncă și s-au trezit cu un cuantum al pensiei micșorat chiar și cu 25% față de cel aflat în plată.

Trebuie precizat că acești pensionari vor continua să primească pensia pe care o primesc și în prezent, iar micșorarea se va face doar pe hârtie.

„Nu li se indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei (…) Când ajung toți la fel, vor crește toți la fel, având același număr de puncte de contributivitate”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, la Digi24.

Noua lege a pensiilor intră în vigoare peste aproximativ o lună

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că peste 75% din numărul total de pensionari din România vor primi bani în plus.

„De pe 1 septembrie, oamenii vor începe deja să își primească drepturile bănești aferente lunii septembrie, pentru că din luna septembrie intră în vigoare noua Lege a pensiilor, unde avem inclusă și noua formulă de calcul, pe baza căreia am recalculat toate pensiile (…) Estimăm că peste 75% din numărul total de pensionari din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor”, a mai completat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, la Digi24.

„Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, asta o spun din capătul locului, noi ne-am propus să eliminăm inechităţile din sistem şi eliminarea inechităţilor înseamnă ca cei care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar care au avut beneficii, în timpul pensionărilor, eventual dacă rămân cu un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată, nicidecum să le scadă pensiile”, a continuat el.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”