Noua lege a pensiilor presupune indexarea la fiecare început de an a veniturilor pensionarilor în raport cu rata inflației. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a detaliat cât vor lua în plus seniorii și care este formula reală de calcul.
Următoarea ajustare majoră a pensiilor va fi aplicată la începutul anului 2025, cu o creștere de 12%, calculată pe baza inflației de 10% din 2023 și a unui plus de 2% generat de evoluția câștigului salarial mediu brut.
De la 1 ianuarie 2025, o categorie de pensionari din România vor primi pensii cu 153 de lei mai mari. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii. Mai exact, pensionarii care au acum pensia de 1.281 lei, vor lua de la 1 ianuarie 153 de lei în plus. Pensia finală va fi de 1.434 lei, din 2025.
„De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (#VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%. Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate.
Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, scrie newsweek.ro.
Pentru a calcula indexarea pensiei, e de ajuns să înmulțiți numărul de puncte de pe talonul de pensie cu valoarea punctului de referință care, de la 1 ianuarie, va fi de 91 de lei.
Procentul de indexare al pensiei se calculează adunănd două variabile = Procentul inflației pe 2023 la care se adaugă 50% din creșterea câștigului mediul brut. Spre exemplu: 10% inflația pe anul 2023 plus 2%, care reflectă creșterea venbitului mediu brut. La final: o indexare de pensie de 12%.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor.
Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a mai completat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.