Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024

Atenție! De la 1 octombrie 2024, unii români riscă să nu își mai primească pensia. Anunțul a fost făcut chiar de către Casa de Pensii.
  • Publicat:
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Cine riscă să rămână fără pensie de la 1 octombrie 2024

Vești proaste pentru unii români! Ar putea să nu își mai primească pensia, începând cu data de 1 octombrie 2024.

Potrivit anunțului făcut de făcut de Casa de Pensii, sunt vizați românii cărora le lipsește un anumit document de la dosar. Așadar, există posibilitatea ca acest venit să fie suspendat, dacă dosarul cu documente nu este complet.

Cine riscă să rămână fără pensie de la 1 octombrie 2024

O anumită categorie de români din România ar putea să aibă pensia suspendată, în luna octombrie sau noiembrie 2024. Reprezentanții CNPP susțin că există posibilitatea ca venitul lor să fie suspendat, dacă dosarul cu documente este incomplet.

Aici vorbim de persoanele care beneficiază de pensia de urmaș, respectiv cele cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani și care se află la studii, potrivit Gândul.

Persoanele care iau pensia aceasta, trebuie să depună un document esențial la CNPP. În plus, pentru a mai primi bănuții, persoanele respective nu ar trebui să aibă un venit lunar.

Cei care vor să beneficieze în continuare de pensie de urmaș trebuie să depună câteva documente la Casa de Pensii. În caz contrar, riscă să le fie suspendată pensia de urmaș în luna octombrie sau noiembrie 2024.

Copiii urmași, care au împlinit 16 ani, trebuie să prezinte o adeverință în original din care rezultă că frecventează o formă de învățământ. Acest act trebuie dus în 10 zile calendaristice, de la începerea noului an școlar.

Acte necesare pentru a primi pensia de urmaș

Potrivit informațiilor publice pe site-ul CNPP, există o serie de documente care sunt necesare înscrierii la pensia de urmaș. Iată care sunt acestea:

  • cerere pentru înscrierea la pensie ( anexa nr. 7 la norme);
  • certificatul de deces al susţinătorului decedat, în original şi copie;
  • actele de stare civilă ale urmaşilor şi ale reprezentantului legal, după caz, în original şi copie;
  • decizia medicală asupra capacităţii de muncă, în cazul în care titularul pensiei de urmaș este invalid, în original;
  • adeverinţa de studii, în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original, sau, după caz, adeverinţă de studii tradusă şi legalizată, în situaţia în care urmează studiile în străinătate, în original;
  • actul doveditor al cauzei decesului, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, în copie;
  • copie a formularului pentru înregistrarea accidentului de muncă – FIAM, avizat de inspectoratul teritorial de muncă, în cazul în care decesul a fost cauzat de un accident de muncă;
  • copie a fişei de declarare a cazului de boală profesională – BP2, avizată de direcţia de sănătate publică, şi copie a certificatului medical constatator al decesului, din care să rezulte că decesul a fost cauzat de boală profesională;
  • copie a documentului portabil A1 sau a unui certificat echivalent, care să ateste aplicarea legislaţiei de securitate socială din România, în cazul în care accidentul de muncă s-a produs în alt stat membru al UE/SEE/Elveţia/Marea Britanie sau într-un alt stat cu care România aplică un instrument juridic bilateral în domeniul securităţii sociale”.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”