Ce mânca părintele Arsenie Boca în Postul Crăciunului, de fapt. Care era mâncarea lui preferată

În postul Crăciunului, părintele Arsenie Boca avea anumite preferințe culinare. Ce consuma destul de des?
  • Publicat:
Ce mânca părintele Arsenie Boca în Postul Crăciunului, de fapt. Care era mâncarea lui preferată

Pe data de 15 noiembrie 2024, creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului. În cele 40 de zile, românii care se încumetă să țină postul trebuie să se știe că există mai multe mâncăruri delicioase, ușor de gătit și ieftine, pe care le pot încerca. Când trăia, părintele Arsenie Boca prefera să mănânce în post un singur fel de mâncare simplu: supa de cartofi cu pâine prăjită. Iată cum se prepară! 

Ce mânca Arsenie Boca în Postul Crăciunului

Părintele Arsenie Boca spunea că postul Crăciunului, alături de rugăciune, este important pentru purificarea sufletului. Sfântul Ardealului promova postul ca pe o formă de curățare spirituală și disciplină interioară.

Cei care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca au dezvăluit ce îi plăcea acestuia să consume în cele 40 de zile de post. Felul de mâncare favorit al părintelui este ceva ce orice român își poate permite. Sfântul iubit de toți credincioșii avea o preferință culinară simplă, dar extrem de savuroasă: supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Acest fel de mâncare era considerat o delicatesă la Mănăstirea Prislop.

Cum se prepară rapid supa de cartofi

Rețeta nu e una complicată, ci aveți nevoie doar de: 8 felii de pâine, 5 lingurițe de ulei de măsline, 3 cartofi albi, mari; 3 cătei de usturoi; 2 cepe; 2 ramuri de rozmarin; 1 litru de supă de legume și sare, după gust. Supa de cartofi poate fi făcută și la blender, pentru o consistență mai fină. Se poate servi fierbinte, alături de pâine prăjită, unsă cu usturoi.

„Pentru supa de cartofi, Arsenie Boca începea prin spălarea si curățarea cartofilor, apoi îi tăia în cuburi potrivite. Într-o oală cu apă și sare, fierbea cartofii până deveneau ușor moi, dar nu excesiv. După aceea, într-o altă oală, călea ceapa în puțin ulei de măsline până căpăta o nuanță aurie, adăugând apoi usturoiul zdrobit si o ramură de rozmarin pentru a intensifica aroma.

După ce cartofii erau fierți, Arsenie Boca îi scurgea bine și îi adăuga în oala cu ceapă si usturoi amestecându-i bine. Urma să toarne supa de legume caldă peste aceastã compozitie si să lase sã fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20 de minute.

Între timp, pentru pâinea prăjită cu usturoi, tăia felii de pâine si le ungea generos cu ulei de mãsline. Apoi freca fiecare felie cu usturoi si rozmarin, dându-le un plus de arome, și le introducea la cuptor timp de aproximativ 10 minute, până deveneau crocante și aurii”, mărturisea unul dintre ucenicii părintelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News