Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Revelion. Preparatul pe care „tovarășul” îl adora

  • Publicat:
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Revelion. Preparatul pe care

Nicolae și Elena Ceaușescu aveau anumite preferințe culinare în noaptea de Revelion. În timp ce populația se confrunta cu foamea, cei doi soți aveau acces la orice. Fostul dictator și partenera lui preferau meniurile tradiţionale chiar și de Anul Nou. Ce preparat consumau cel mai mult? 

Preparatul pe care Nicolae și Elena Ceaușescu îl consumau de Revelion

Au trecut 36 de ani de la moartea soților Ceaușescu, dar mulți sunt încă curioși să mai afle detalii despre viața pe care o duceau Nicolae și Elena Ceaușescu. În noaptea de Revelion, cei doi soți nu aveau masa încărcată de mâncăruri rafinate, cum poate credeau mulți.

Chiar şi de Anul Nou, ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie sau salată de boeuf. Sarmalele erau preferatelor soților Ceaușescu și se consumau cel mai rapid.

Sarmalele, adorate de fostul dictator

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, povestea fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al fostului lider comunist), în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, scrie Gândul.

„Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a mai completat ea.

De obicei, meniul pentru Revelion se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne nu lipseau de pe masa lor.

Sursa foto: fototeca online a comunismului romanesc

Urmărește CSID.ro pe Google News