Agenția pentru Protecția Consumatorilor avertizează asupra consumului de șuncă din supermarket. Fie ea de pui, de porc sau de curcan intră în categoria alimentelor procesate, cu multă grăsime, sare, conservanți sau aditivi cancerigeni.
Mai multe studii au arătat că mezelurile din magazine, consumate zilnic în cantități mici, pot crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Este important să citiți cu atenție eticheta produsului.
ANPC avertizează că acest produs poate conține monoglutamat de sodiu, un ingredient cu potențial ridicat cancerigen: “Unul dintre ingredientele periculoase întâlnite în șunca de porc sau de pui este monoglutamatul de sodiu (E621), un potențiator de gust folosit în mâncarea chinezească, mezeluri, supe instant, salate și alte alimente procesate. Numeroase studii au legat consumul de monoglutamat de sodiu de diverse probleme de sănătate, precum astmul, depresia, tulburările de vorbire sau obezitatea”, spune nutriționistul Dumitru Bălăban.
Specialiștii avertizează că monoglutamatul de sodiu poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv declanșarea unor afecțiuni grave precum boala Parkinson sau migrenele.
Pentru cei care cred că s-ar putea să reacţioneze prost la monoglutamat de sodiu, iată ce simptome au fost înregistrate: