Ce se întâmplă cu medicul care l-a tratat pe Petrică Mîțu Stoian în camera cu oxigen hiperbaric

  • Publicat:

La aproape trei ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian dosarul morții artistului nu a fost închis, a rămas blocat în sertarul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița.

Noul raport îl scapă de răspundere pe medicul de la terapia hiperbară

Potrivit unor surse din anchetă, un raport medico-legal realizat de IML Timișoara a fost atașat dosarului morții lui Petrică Mîțu Stoian. Acesta contrazice necropsia realizată la Spitalul Județean Reșița, în 2021, la scurt timp după moartea lui Mîțu Stoian.

Petrică Mîţu Stoian urma un tratament special, într-o cameră hiperbară. Conform procurorilor care se ocupă de anchetă, artistul se internase în clinica privată cu o zi înainte de deces. Reprezentanţii clinicii private spun că terapia hiperbară nu avea cum să-i cauzeze interpretului de muzică populară.

”Raportul medico-legal realizat la IML Reșița îl scapă de răspundere, în mare măsură pe medicul Matei, de la camera hiperbară. Practic, medicina legală ne spune că Mîțu Stoian murea oricum, progonosticul fiind letal.

Ce mi se pare scandalos este că, în încheiere, cei de la IML ne spun că nu pot să interpreteze imaginile de radiografie pentru că nu au specialiști. Păi, cum poți spune că murea de bronhopneumonie, dacă tu nu ai specialiști care să citească analizele”, a declarat Carmen Obârșanu, avocata familiei lui Mîțu Stoian.

Ce este camera hiperbarică

Terapia cu oxigen hiperbaric este recomandată în cazul pacienţilor care se recuperează după infecţia cu Sars-Cov2, cu precădere pacienţilor care au suferit leziuni importante la nivelul plămânilor.

Potrivit medicilor, au fost raportate numeroase cazuri în care pacienţii care s-au vindecat de de infecţie COVID-19 au continuat să acuze tulburări cognitive, probleme de respiraţie, oboseală şi alte simptome neurologice care le afectează calitatea vieţii. Acest ansamblu de semne şi simptome a fost denumit sindrom post-COVID-19.

Cauza morții lui Petrică Mîţu Stoian

Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață în Spitalul de Urgență Reșița, la vârsta de 61 de ani, în data de 6 noiembrie 2021. Cântărețul era internat pe secția ATI a unității spitalicești, în stare gravă. Acesta a fost înmormântat în cimitirul Ungureni din Craiova.

Se pare că decesul nu ar fi avut legătură cu tratamentul în cameră hiperbarică, aşa cum s-a vehiculat mult timp. Petrică Mîțu Stoian ar fi avut o afecţiune la plămâni despre care nu ştia şi pe care medicul nu a putut să o depisteze.

„Au stabilit acum experții de la Timișoara că a murit din cauza lui. Adică clinica nu a greșit, i s-a făcut corect terapia în camera hiperbarică. Spun că a fost normal că nu a fost investigat înainte și am întrebat și eu, pentru că eu am făcut obiecțiuni la raportul de expertiză, am întrebat polițistul dacă doctorul a făcut obiecțiuni și mi-a spus că este secret”, a precizat avocata Carmen Obârşanu, scrie Capital.

Oxigenoterapia hiperbară: contraindicaţii

Medicii spun că această terapie se poate aplica însă gradual, în funcţie de starea fiecărui pacient în parte. Cu alte cuvinte, pacienţii trebuie încadraţi corect într-un diagnostic.

Oxigenoterapia hiperbară trebuie recomandată de un medic specialist după ce, în prealabil, pacientul a fost scanat la un computer tomograf. Dacă apar leziuni pulmonare care contraindică terapia hiperbarică, atunci acest gen de tratament trebuie evitat. Sunt pacienţi care necesită kinetoterapie respiratorie, uneori combinată şi cu kinetoterapie fizică. De asemenea, sunt şi pacienţi care au suferit leziuni atât de grave încât vor avea nevoie de oxigen pentru o perioadă lungă de timp.

Cât de sigură este, de fapt, terapia hiperbară?

În țările cu un sistem medical bine dezvoltat, precum Germania, Franța, Italia, Israel și SUA, terapia hiperbară este folosită de peste 20 de ani cu succes atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate, pentru tratarea a zeci de afecțiuni diferite. În aceste țări și nu numai, terapia hiperbară este considerată un tratament sigur și de încredere, având foarte puține contraindicații sau riscuri de complicații, iar efectele secundare sunt, în general, minore.

Cu toate acestea, este obligatoriu ca orice persoană care ia în considerare terapia hiperbară să discute cu un medic specialist cu competență în medicina hiperbară, pentru a evalua riscurile și beneficiile în contextul afecțiunii sale și al istoricului medical individual.

FOTO: Facebook

Urmărește CSID.ro pe Google News