Este acea perioadă a anului în care U.S. News & World Report publică lista anuală a celor mai bune și mai proaste diete. Panelul de experți care evaluează dietele este format din 69 de specialiști în domeniile lor, inclusiv medici, nutriționiști acreditați, epidemiologi nutriționali, bucătari și cercetători în domeniul pierderii în greutate. Aceasta este cea de-a 15-a ediție a publicației în care se determină care diete funcționează cu adevărat și care ar trebui reconsiderate sau evitate complet.
Pentru 2025, U.S. News și-a schimbat metodologia, trecând de la clasificarea dietelor la evaluarea lor pe o scară de la 1 la 5, examinând 38 de diete în 21 de categorii diferite. Această schimbare, spun ei, este motivată de faptul că oamenii caută diete care să depășească simpla pierdere în greutate, deoarece consumatorii adoptă acum tipare alimentare pentru bunăstare generală și prevenirea bolilor cronice. Scopul acestui sistem de evaluare revizuit este de a oferi consumatorilor o experiență mai personalizată, pe măsură ce își iau în considerare prioritățile de sănătate și obiectivele alimentare.
La evaluarea fiecărei diete, experții au luat în considerare:
De asemenea, au evaluat punctele forte și slăbiciunile fiecărei diete și obiectivele specifice pe care aceasta ar putea fi cea mai eficientă în a le atinge.
Ținând cont de aceste aspecte, U.S. News a adăugat 12 noi categorii la cele nouă originale, toate axate pe nevoi specifice de sănătate și stil de viață. Categoriile nou adăugate includ cele mai bune diete pentru artrită, sănătatea creierului și cogniție, sănătatea intestinală, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, inflamație, menopauză, prediabet și multe altele.
Pentru 2025, U.S. News a adăugat, de asemenea, 13 diete nou evaluate, care nu au fost incluse anterior, precum dieta pentru reflux acid, dieta protocolului autoimun (AIP), dieta alcalină, dieta Body Reset, dieta BRAT, dieta Clinicii Cleveland, dieta pentru sindromul intestin-greutate (GAPS), dieta fără gluten, dieta pentru gută, dieta low FODMAP, dieta cu conținut scăzut de reziduuri și dieta Whole30.
Am selectat câteva dintre categorii mai jos și am inclus dietele cu cele mai bune scoruri în fiecare categorie, inclusiv dieta care a fost încoronată drept cea mai bună în general.
Pentru 2025, U.S. News a evaluat următoarele patru diete ca fiind cele mai bune modele alimentare ale anului:
Pentru al optulea an consecutiv, dieta mediteraneană a ocupat primul loc. Și, deși deține această onoare, dieta mediteraneană împarte categoria cu alte diete care s-au clasat aproape, inclusiv dieta DASH, dieta flexitariană și dieta MIND. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru, spune Lachtrupp, deoarece toate au caracteristici comune.
Toate prioritizează alimentele dense în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele, nucile și peștele, în timp ce limitează cerealele rafinate, zaharurile adăugate și alimentele foarte procesate. Cel mai important, sunt un mod flexibil de a mânca, care nu este restrictiv. Sunt foarte adaptabile, astfel încât oamenii pot face schimbări în funcție de preferințele lor sau pot face ajustări bazate pe nevoile lor medicale.
Probabil sunteți deja familiarizați cu dieta mediteraneană, deoarece a devenit un nume cunoscut, dar celelalte ar putea să nu fie la fel de familiare. Pentru a recapitula, dieta mediteraneană se concentrează pe alimente integrale, inclusiv cereale integrale, fructe, legume, nuci, semințe, fructe de mare, leguminoase și ulei de măsline. Acest model alimentar încurajează, de asemenea, consumul de cantități mici de produse lactate, inclusiv brânză și iaurt, precum și de condimente murate sau fermentate, cum ar fi măslinele, caperele și kimchi.
Dieta DASH— Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii)— este concepută special pentru a promova tensiunea arterială sănătoasă. Este similară cu dieta mediteraneană, dar limitează mai strict sodiul. Deși sodiul este un mineral esențial, consumul excesiv a fost asociat cu creșterea tensiunii arteriale, parțial datorită capacității sale de a reține apa.
Dieta MIND— Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (Intervenția Mediteraneană-DASH pentru Întârzierea Neurodegenerării)— este o fuziune între dietele mediteraneană și DASH. Se concentrează în special pe alimentele care s-au dovedit a susține sănătatea creierului și a reduce riscul diferitelor tipuri de demență, inclusiv boala Alzheimer. Alimentele principale din dieta MIND includ cerealele integrale, frunzele verzi, fructele de pădure, nucile, legumele, peștele, carnea de pasăre și uleiul de măsline.
Dacă luați în considerare o dietă vegetariană, dar nu sunteți sigur că puteți respecta una strictă, dieta flexitariană merită încercată. O dietă vegetariană tipică este bazată pe plante, permite produse lactate și ouă și exclude carnea, peștele și carnea de pasăre. Cu un accent pe plante, dieta flexitariană nu exclude complet carnea, peștele și carnea de pasăre, ci doar le reduce. Aceasta face ca dieta să fie una „aproape vegetariană”. Este o modalitate excelentă de a reduce consumul de carne, păstrând totuși flexibilitatea de a o consuma ocazional.
Trebuie menționate și dietele cu cele mai mici scoruri. Dietele care au obținut mai puțin de 2 puncte pe scara de la 1 la 5 includ dieta AIP, dieta cu conținut scăzut de reziduuri, dieta keto, dieta BRAT, dieta GAPS, OPTAVIA, dieta alcalină, dieta Atkins, dieta SlimFast și dieta Body Reset.
Foto: shutterstock