Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de orez care poate contracara diabetul de tip 2

Oamenii de știință din Filipine au creat un nou soi de orez care ar putea contribui la reducerea poverii tot mai mari a diabetului de tip 2.
  • Publicat:
Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de orez care poate contracara diabetul de tip 2

Peste 537 de milioane de adulți din întreaga lume sunt afectați de diabetul de tip 2 – un număr care se preconizează că va crește la 783 de milioane până în 2045. Supraponderalitatea, genetica și lipsa de exerciții fizice contribuie la diabetul de tip 2, care este cea mai frecventă formă.

Diabetul de tip 2 apare atunci când pancreasul nu produce suficient hormon insulină, lăsând prea multă glucoză în sânge, iar celulele dezvoltă o rezistență la insulină.

„Prevalența diabetului la nivel mondial este în creștere și devine un motiv tot mai mare de îngrijorare. Acesta a fost ridicat în țările cu venituri ridicate timp de mai multe decenii, dar din ce în ce mai mult vedem creșteri rapide și în țările cu venituri mici și medii”, a declarat Dr. Lindsey Smith Taillie, epidemiolog nutrițional și profesor la Universitatea din Carolina de Nord.

Mai mult de 60% din persoanele cu diabet trăiesc în Asia. Mai mult de 90% din orezul din lume este produs și consumat în regiunea Asia-Pacific. Orezul alb are un indice glicemic ridicat, care poate provoca creșteri bruște ale cantității de zahăr din sânge. Cercetările arată o legătură între consumul substanțial de orez și bolile netransmisibile precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Noul tip de orez are un indice glicemic scăzut și mai multe proteine

O descoperire realizată de cercetătorii de la Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI) din orașul Los Baños din Filipine – care a colaborat cu Universitatea din California, Institutul Max Planck de Fiziologie Moleculară a Plantelor din Germania și Centrul de Biologie a Sistemelor Vegetale din Bulgaria – ar putea contribui la rezolvarea acestei probleme.

Folosind vasta bancă de gene de orez a IRRI, cea mai mare din lume, cercetătorii au analizat 380 de mostre de semințe pe parcursul a 10 ani pentru a identifica gene și markeri cu un indice glicemic mai scăzut și un conținut mai ridicat de proteine. Aceștia le-au combinat apoi în „linii consangvinizate”, creând ceea ce IRRI a numit o opțiune de orez mai sănătoasă și favorabilă diabetului, notează The Guardian.

„Ne-am gândit că dacă am putea veni cu o dietă cu proprietăți cu indice glicemic scăzut și care ar putea fi considerată mai sănătoasă, nu numai pentru acei subiecți care sunt diabetici și pre-diabetici … atunci ar putea fi o intervenție foarte bună pentru a contracara incidențele în creștere ale diabetului. Acest lucru ar putea avea un mare impact în Asia, precum și în Africa, printre țările consumatoare de orez”, a precizat Dr. Nese Sreenivasulu, cercetător principal la Centrul pentru calitatea cerealelor și nutriție al IRRI.

Orezul nu a fost încă cultivat în afara laboratoarelor IRRI, dar dr. Sreenivasulu a declarat că planul este de a începe cultivarea noilor soiuri în India și Filipine, ca parte a misiunii IRRI de a combate sărăcia și foametea în țările în care orezul este alimentul de bază. În 2021, acesta a contribuit la dezvoltarea orezului auriu, care a fost modificat pentru a atenua deficiențele de vitamina A.

Băuturile cu zahăr și alimentele ultraprocesate, mai riscante decât orezul

Dar Taillie a avertizat că băuturile zaharoase și alimentele ultraprocesate sunt adevăratele riscuri de diabet, mai degrabă decât orezul. „În general, orezul nu este principalul motiv de îngrijorare atunci când ne gândim la probleme precum diabetul de tip 2”, a spus ea.

„Pentru persoanele care suferă deja de diabet și doresc să poată încorpora orezul în dieta lor și care sunt conștiincioase cu privire la reducerea carbohidraților, poate că acest lucru ar putea fi relevant, dar cu siguranță nu ne va ajuta să rezolvăm criza globală a diabetului de tip 2”, a mai explicat dr. Taillie.

În schimb, ea crede că țările ar trebui să se concentreze pe impunerea de taxe pe băuturile îndulcite cu zahăr și pe alimentele ultraprocesate și pe aplicarea unor etichete de avertizare mai bune pe ambalaje.

„Avem nevoie de un set cuprinzător de politici care să asigure că toți oamenii au acces la alimente sănătoase și că reducem marketingul, promovarea și vânzările necruțătoare de zahăr”, a mai declarat Dr. Lindsey Smith Taillie, epidemiolog nutrițional și profesor la Universitatea din Carolina de Nord.

Urmărește CSID.ro pe Google News