Un proiect de lege vine cu două propuneri pentru a ajuta părinții care se simt depășiți de situație după naștere. Opțiunile includ concediu pentru creșterea copilului simultan pentru ambii părinți sau o bonă plătită de stat.
Totuși, doar un număr mic de părinți ar putea beneficia de această facilitate.
Părinții vizați de proiectul de lege sunt cei care au gemeni, tripleți sau multipleți. În primele 6 luni după naștere, aceștia ar putea opta pentru una dintre cele două opțiuni.
Angajarea unei persoane de îngrijire, pentru a ajuta părinții în creșterea și îngrijirea copiilor, plătită de stat este una dintre formele de ajutor. Cealaltă este efectuarea concomitentă a concediului pentru creșterea copiilor de către cei doi părinți, potrivit proiectului consultat de Profit.ro.
Angajarea persoanei de îngrijire se va realiza de către agențiile pentru prestații sociale, prin încheierea unui contract individual de muncă cu normă întreagă, pe perioadă determinată, până la împlinirea de către copii a vârstei de 6 luni. Bona va fi plătită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, iar sursa fondurilor este bugetul de stat.
Dacă părinții optează pentru concediul de creștere a copiilor, ambii vor rămâne acasă cumulat 6 luni. Perioada include și cele 2 luni obligatorii pentru concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, pe care o va primi fiecare dintre ei.
Potrivit estimărilor la nivel internațional, rata globală a naşterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12, la 1.000 de naşteri, în doar trei decenii.
Anul trecut, în România au fost înregistrate peste 2.000 de familii care au în grijă gemeni sau tripleți, arată datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.
Medicii spun că în ultimii ani cele mai multe astfel de sarcini cu gemeni ori tripleți apar în urma tratamentelor de fertilitate sau a fertilizării in vitro.
„Accesul la tratamentele de fertilitate este tot mai facil pentru paciente, de asta si incidența sarcinilor gemelare este tot mai mare în ultimii ani. Tratamentele de fertilitate sunt responsabile de aproximativ o treime din sarcinile gemelare la nivel mondial”, spune Conf. Univ. dr. Romeo Micu, șef Secție Obstetrică Ginecologie.
Sursa foto: Shutterstock.