Concediu medical pentru români. Condiții și cât timp poate fi acordat într-un an

Indiferent că ești angajator sau angajat cu contract de muncă, este important să cunoști condițiile în care poți obține sau oferi concediu medical și cum funcționează acest drept conform legislației.
  • Publicat:
Concediu medical pentru români. Condiții și cât timp poate fi acordat într-un an
Concediu medical pentru români. Condiții și cât timp poate fi acordat într-un an

Ți s-a întâmplat să te îmbolnăvești și să te gândești că n-ai cum să lipsești de la job? Ei bine, să știi că ai dreptul la concediu medical în astfel de situații.

În acest articol vei afla care e procedura necesară pentru a cere concediu medical, câți bani iei în această perioadă și cine suportă costurile, precum și numărul de zile pentru refacere la care ai dreptul.

Cadrul legal pentru concediu medical

Concediile medicale sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. În Ordonanța de Urgență sunt menționate condițiile în care poți lua concediu medical, tipurile de concedii medicale, stagiile de cotizare, precum și durata pentru care poți primi concediile medicale. Iată o sinteză a celor mai importante informații din OUG, precum și a completărilor recente care au fost aduse Ordonanței 158/2005.

Cine poate beneficia de concediu medical

Conform legilor în vigoare, angajații din sistemul privat sau de stat, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, cu timp parțial de lucru sau cu normă întreagă, beneficiază de dreptul la concediu medical în urma unui stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă acest concediu. De asemenea, conform prevederilor legale, angajatorul este obligat să plătească acest concediu medical. Pentru a beneficia de drepturile asociate concediului medical trebuie să fi desfășurat activitatea în baza unui:

  • contract individual de muncă;
  • raport de serviciu;
  • act de detașare;
  • statut special prevăzut de lege.

Totuși, legislația recunoaște aceleași drepturi și pentru categoriile de persoane care nu se încadrează în aceste situații specifice, precum:

  • Persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
  • Persoanele care au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
  • Administratorii sau managerii care au încheiat un contract de administrare sau de management;
  • Membrii unei asociații familiale.

În ce situații se acordă concediu medical și pentru cât timp

Conform legii, există mai multe tipuri de concedii medicale, clasificate în funcție de nevoia sau problema apărută:

Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă

În cazul bolilor obișnuite și a rănirilor provocate în timpul liber, concediul medical se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.

În cazul unor boli speciale, perioada de concediu medical poate fi prelungită și la 6-12 luni, astfel:

  • pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, concediul medical poate fi oferit și pe decursul unui an, în intervalul ultimilor 2 ani;
  • pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară se poate acorda un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani;
  • pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii, durata concediului poate ajunge la un an, cu drept de prelungire până la un an și 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani;
  • pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, se poate acorda concediu medical de șase luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani.

Concediu medical cauzat de un accident de muncă

Acest tip de concediu medical se poate acorda în cazul unui accident sau al unor boli profesionale apărute ca urmare a exercitării unei anumite meserii. Durata lui poate fi de cel mult 180 de zile în decursul unui an.

Concediu medical pentru români. Condiții și cât timp se acordă

Concediu medical pentru risc maternal

Se acordă femeilor însărcinate care lucrează cu substanțe toxice, în medii și condiții de lucru ce pot afecta sarcina, punând în pericol sănătatea fătului. Este acordat în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologi pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.

Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

De acest tip de concediu pot beneficia ambii părinți dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale. Se acordă pentru cel mult 45 de zile calendaristice pe an.

În situația în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, este imobilizat în sisteme specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale, durata poate fi prelungită la 90 de zile, dar numai la recomandarea medicului specialist.

De asemenea, poți solicita concediu medical pentru ingrijirea copilului, doar în cazul în care vârsta copilului este sub 7 ani. Dacă este vorba despre afecțiuni grave sau handicap, atunci vârsta poate fi de până la 18 ani.

Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă

Angajatul poate să solicite reducerea numărului de ore de lucru cu o patrime din durata normală pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, poate intra în concediu pentru carantină (dacă pacientul a fost diagnosticat cu o boală contagioasă) sau poate beneficia de tratament balnear și de recuperare a capacității de muncă, în baza unui bilet de trimitere.

Concediu medical pentru sarcină

Viitoarele mămici pot beneficia de concediu medical pe o durată maximă de 126 de zile calendaristice care poate fi luată în două etape – prenatal și postnatal – cu o durată minimă obligatorie de 42 de zile calendaristice pentru concediul postnatal.

concediu medical gravide

Modul de calcul al indemnizației pentru concediu medical

Numărul de zile de recuperare și valoarea indemnizației depind de problema pentru care se acordă concediul medical. Însă, dacă te întrebi cum se calculează concediul medical, ca regulă generală, calculul concediului medical pornește de la baza de calcul lunară, care nu trebuie să fie mai mare de 12 salarii minime brute pe țară.

Media zilnică se calculează împărțind baza ultimelor 6 luni la numărul zilelor de stagiu din ultimele 6 luni. Mai apoi, valoarea indemnizației se calculează prin înmulțirea numărului de zile de concediu medical cu media zilnică și cu procentul de acordare.

Iată lista cu coduri concedii medicale plătite și procentul indemnizației care se acordă pentru fiecare dintre aceste coduri medicale:

  • 01 – boală obișnuită – se plătește 75% din venitul brut obținut. Pentru acest cod de indemnizație concediu medical, valoarea indemnizației se calculează prin următoarea formulă: suma salariilor brute în ultimele șase luni / suma zilelor de stagiu din ultimele șase luni x 0,75 x numărul de zile de concediu medical;
  • 02 – accident în timpul deplasării la și de la locul de muncă spre casă – 80-100% din venitul brut lunar, în funcție de gravitate;
  • 03 – accident de muncă – 80-100% din venitul brut obținut;
  • 04 – boală profesională – 80-100% din venitul brut obținut;
  • 05 – boală infecto-contagioasă din grupa A – 100% din venitul brut obținut;
  • 06 – urgență medico-chirurgicală – 100% din venitul brut obținut;
  • 07 – carantină – 100% din venitul brut obținut;
  • 08 – sarcină și lăuzie – 85% din venitul brut obținut;
  • 09 – îngrijirea copilului bolnav, până la vârsta de șapte ani, sau a copilului cu handicap sau boli grave, până la 18 ani – 85% din venitul brut;
  • 10 – reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru – 25% din venitul brut obținut;
  • 11 – trecerea temporară la altă muncă – 25% din venitul brut obținut;
  • 12 – tuberculoză – 100% din venitul brut obținut;
  • 13 – unele boli cardiovasculare – 75% din venitul brut obținut;
  • 14 – neoplazii sau SIDA – 100% din venitul brut obținut;
  • 15 – risc maternal – 75% din venitul brut obținut.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”