Este important să fim foarte atenți în perioada postului Paștelui, când consumul de pește crește considerabil. Așa cum ne avertizează ANPC, există mai multe riscuri legate de produsele din pește, iar respectarea unor reguli de siguranță alimentară poate preveni problemele de sănătate.
Iată câteva recomandări suplimentare pentru a asigura că peștele pe care îl consumăm este sigur:
Peștele trebuie să aibă o textură fermă și să fie lucios. Dacă observi pete neobișnuite, solzi desprinși sau mușchi moi, este un semnal că produsul este alterat.
Este esențial ca produsul să fie etichetat corect, cu informațiile necesare, inclusiv data limită de consum. De asemenea, dacă ambalajul este deteriorat sau murdar, ar trebui să te abții de la cumpărare.
Peștele trebuie să fie păstrat în condiții de refrigerare adecvate sau congelat, și nu trebuie să rămână expus la temperaturi prea ridicate sau la mediul ambiant pentru perioade lungi de timp.
Dacă peștele congelat a fost decongelat, trebuie consumat imediat și nu recongelat. De asemenea, excesul de gheață în ambalaj poate semnala o depozitare defectuoasă sau decongelare/recongelare repetată.
Evită peștele cu arsuri de congelare sau cel care prezintă un aspect modificat (ex. ochi retractați sau burți umflate). De asemenea, fileurile cu glazură în exces pot ascunde produse de calitate inferioară.
În urma controalelor anterioare, ANPC a identificat grave nereguli legate de depozitarea și manipularea peștelui. Peștele expus direct pe paviment sau păstrat la temperatura camerei este un exemplu de practică incorectă ce poate duce la alterarea acestuia.
Este esențial să fim vigilenți și să respectăm aceste recomandări pentru a preveni riscurile pentru sănătate și pentru a ne bucura de un pește proaspăt și sigur, mai ales în perioada sărbătorilor.
FOTO: Shutterstock