Crește vârsta de pensionare la femei în România, începând cu 2025

  • Publicat:
Crește vârsta de pensionare la femei în România, începând cu 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, vârsta de pensionare a femeilor a crescut cu o lună, ajungând la 62 de ani și patru luni, iar acest proces va continua să se desfășoare pe măsură ce România implementează diverse reforme pentru a uniformiza condițiile de pensionare.

A crescut vârsta de pensionare la femei de la 1 ianuarie 2025, în România

Conform celor menționate de Casa de Pensii Cluj, vârsta standard de pensionare pentru femei a suferit o modificare graduală, iar acum este un pas important spre aliniera la vârsta de 65 de ani, așa cum se va întâmpla din 2025.

În ceea ce privește stagiul complet de cotizare, se observă o mică creștere a acestuia, de la 32 de ani și 9 luni (la finalul anului 2023) la 32 de ani și 10 luni, începând cu 2025. Aceasta este o ajustare graduală, care va duce la uniformizarea regimului de pensionare pe măsură ce se aplică reformele.

Deci, avem o schimbare mică în stagiul de cotizare, dar importantă pe termen lung. Totodată, vârsta de pensionare pentru femei va continua să crească treptat, pentru a ajunge la 65 de ani în 2025.

Este un schimb semnificativ care se va aplica pe măsură ce legislația se va implementa pe termen lung.

Schimbarea vine cu beneficii, dar și cu provocări totodată

Beneficiile acestei aliniere sunt evidente din perspectiva sustenabilității sistemului de pensii, deoarece majorarea vârstei de pensionare ajută la reducerea presiunii financiare pe bugetul de pensii, având în vedere că populația se îmbătrânește și speranța de viață este mai mare. În plus, acest lucru permite ca persoanele care aleg să lucreze mai mult să primească pensii mai mari datorită cotizațiilor suplimentare.

Totuși, aceste schimbări vin cu provocări, în special pentru persoanele care s-au pregătit pentru pensionare mai devreme sau care se află într-o situație mai vulnerabilă (de exemplu, lucrători din domenii fizice, care au o viață activă mai solicitantă). Unele dintre aceste persoane ar putea simți că nu mai au capacitatea de a lucra la aceleași standarde până la vârsta mărită, iar acest lucru poate crea disconfort.

În acest context, este esențial ca viitorii pensionari să se adapteze, să își planifice mai bine perioada de activitate profesională și să ia în considerare opțiuni suplimentare pentru economisirea pensiilor private sau suplimentare, pentru a compensa eventualele diferențe între vârsta de pensionare și dorințele lor.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult