Consumul de morcovi are efecte benefice asupra pielii, în special datorită conținutului lor ridicat de beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Beta-carotenul este un antioxidant puternic care ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de radiațiile UV și poate contribui la un aspect mai sănătos al pielii. Acesta poate conferi un ton mai uniform și mai cald al pielii, un efect cunoscut sub numele de „bronz natural”.
Fenomenul care a „încins” internetul, legătura dintre consumul de morcovi și bronzare, provine din ideea că beta-carotenul, consumat în cantități mai mari, poate oferi pielii o nuanță ușor portocalie, similară unui bronz sănătos. Deși acest efect nu este la fel de intens sau durabil ca bronzarea expusă la soare, este o metodă naturală de a obține un aspect de bronz fără riscurile asociate cu expunerea la radiațiile UV.
Mai exact:
Într-adevăr, moda consumului de morcovi ca metodă de obținere a unui bronz „natural” a devenit destul de populară pe internet, mai ales după ce vlogerița Isabelle.lux a împărtășit acest „sfat” cu urmăritorii săi de pe TikTok. Totuși, este important să înțelegem ce se află în spatele acestei afirmații din punct de vedere științific.
@isabelle.lux Carrots >>>>> #beautyfood #beautyhacks #carrottan ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux
Morcovii sunt bogati în beta-caroten, un tip de carotenoid care le conferă culoarea lor portocalie. Consumul de beta-caroten în cantități mari poate da pielii o nuanță galben-portocalie, fenomen cunoscut sub numele de carotenodermie. Aceasta se întâmplă atunci când consumi în mod excesiv alimente bogate în beta-caroten (precum morcovii) și este o colorare temporară a pielii.
Deși nu este periculoasă, carotenodermia nu este același lucru cu un bronz natural. Dacă te expui la soare, pielea își schimbă nuanța datorită producției de melanină, un pigment care protejează pielea de efectele radiațiilor UV. Carotenodermia, pe de altă parte, nu implică melanină și, prin urmare, nu oferă protecție împotriva soarelui și nu va da aceleași efecte ca o bronzare reală.
Deși este adevărat că beta-carotenul are efecte antioxidante și poate ajuta la protejarea pielii de efectele radiațiilor UV, trebuie să fim atenți la cantitățile consumate. Carotenodermia poate apărea dacă consumi cantități foarte mari de morcovi – de exemplu, 3 kilograme pe săptămână, așa cum a fost cazul bărbatului din exemplul menționat. Acesta poate duce la o colorare neuniformă a pielii, care este evident diferită de un bronz natural.
Carotenodermia, deși nu este periculoasă pe termen lung, poate fi înfricoșătoare la început, având un aspect similar cu icterul. Din fericire, această afecțiune este reversibilă și dispare odată ce persoana oprește consumul de morcovi sau alte alimente bogate în beta-caroten. Totuși, în mod clar, acest „bronz” nu va înlocui protecția solară adecvată și expunerea moderată la soare, arată Science Alert.
FOTO: Shutterstock