Cum te asiguri că aparatele SGR nu-ţi vor mai respinge sticlele. Trucul pe care trebuie să îl știe toți românii

Mai mulţi români se confruntă cu probleme atunci când încearcă să recupereze garanția de 50 de bani pentru ambalaje.
  • Publicat:
Cum te asiguri că aparatele SGR nu-ţi vor mai respinge sticlele. Trucul pe care trebuie să îl știe toți românii

Pentru a te asigura că aparatele SGR (Sistemul de Garanție-Returnare) nu îți resping ambalajele și îți vei recupera garanția de 50 de bani, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont:

Eticheta intactă și sigla „Ambalaj cu garanție”

Este esențial ca sticla să aibă eticheta intactă și vizibilă, iar pe aceasta să fie sigla „Ambalaj cu garanție”. Dacă eticheta este deteriorată sau codul de bare nu poate fi citit de aparat, ambalajul va fi respins.

Golește sticla:

Înainte de returnare, asigură-te că sticla este complet goală de conținut. Nu este necesar să o speli, însă trebuie să își păstreze forma originală. O sticlă deformată riscă să fie refuzată.

Cu capac sau fără capac?

Reciclarea sticlei nu depinde de existența capacului, deci nu trebuie să îți faci griji dacă ai pierdut capacul. Aparatul va recunoaște sticla indiferent de prezența acestuia.

Returnarea la orice magazin participant

Sistemul SGR îți permite să returnezi sticlele la orice magazin participant, indiferent de unde le-ai cumpărat. Astfel, poți returna sticla la un alt magazin decât cel de la care ai achiziționat-o inițial.

Haosul reciclării PET-urilor în sistemul SGR

Sistemul SGR încă nu este bine pus la punct. De pildă, românii au ajuns să fure sacii cu PET-uri pentru a le returna a doua oară. Astfel că Garda Naţională de Mediu a verificat modul în care funcționează Sistemul de Garanție-Returnare şi în urma constatărilor, a aplicat amenzi.

Astfel, au fost făcute 3.647 de controale, în urma cărora au fost aplicate 535 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei. Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 de sancţiuni contravenţionale, constând în 293 de avertismente şi 129 de amenzi în valoare de 1.450.000 lei.

FOTO: Shuttterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”