În urma unui studiu efectuat de către asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) au fost descoperite aspecte îngrijorătoare privind calitatea cărnii de pui comercializată în magazinele de tip retail în București. 83,3% dintre pachetele cu carne piept de pui găsite în magazinele a 4 retaileri mari din România prezintă caracteristici vizibile ale afecțiunii dungilor albe.
Cunoscute și sub numele de fâșii sau striații, dungile albe apar din cauza creșterii excesiv de rapide a puilor crescuți în mod convențional, selectați genetic pentru a produce mai multă carne. Această creștere accelerată predispune puii la diverse afecțiuni, printre care și afecțiunea dungilor albe, ce afectează atât aspectul, cât și calitatea cărnii. Din cauza ritmului rapid de creștere, sistemul vascular al puilor nu poate furniza suficiente resurse necesare dezvoltării optime precum oxigen și nutrienți. Astfel, în locul țesutului muscular sănătos, se formează țesut fibros și grăsimi, ceea ce duce la apariția dungilor albe și indică o calitate inferioară a cărnii.
Eforturile de a crește productivitatea puilor prin selecție genetică au rezultat ca un pui de carne rasa Ross 308 să aibă o greutate de peste 4 ori mai mare decât cea a unui pui crescut în anii 50.
Pentru evaluarea prevalenței afecțiunii dungilor albe la carnea de pui, s-a utilizat metoda fotografierii digitale, realizată în 41 supermarketuri, aparținând retailerilor: Kaufland, Carrefour, Auchan și Lidl, fiind vizate doar produsele din gama de marcă proprie ale acestor retaileri.
Au fost realizate fotografii din fiecare sector al orașului pentru a asigura o reprezentare echitabilă și diversificată a magazinelor, astfel încât raportul privind prevalența dungilor albe la pui să reflecte situația din întreg orașul București. Ulterior, datele colectate au fost analizate statistic cu ajutorul programelor software SPSS și EXCEL, pentru a determina prevalența și distribuția severității afecțiunii în funcție de locație și sursa de aprovizionare.
„Aceste demersuri nu vor îmbunătăți doar calitatea vieții puilor, ci vor diminua și riscurile de sănătate ale acestora, reducând nevoia de administrare a antibioticelor și îmbunătățind calitatea cărnii. Un exemplu de țară care a reușit să facă asta este chiar Olanda”, a comunicat Asociația F.R.E.E.
Foto: shutterstock