Data la care furtuna Ashley lovește România! Aduce un val de aer polar, ninsori și furtuni puternice în toată țara

  • Publicat:
Data la care furtuna Ashley lovește România! Aduce un val de aer polar, ninsori și furtuni puternice în toată țara
Furtuna Ashley va ajunge duminică în România

În perioada următoare, meteorologii anunță fenomene extreme, în contextul în care furtuna Ashley va traversa continentul nostru. Aceasta aduce cu sine un val de aer polar, iar vremea se va răci brusc.

Nu vor lipsi ploile și vijeliile, în timp ce furtuna va traversa Europa de la vest la est. La munte sunt așteptate lapovița și ninsoarea. Precipitațiile abundente vor fi însoțite de intensificări ale vântului, care va bate la rafală și cu 100-120 km/h.

Furtuna Ashley va ajunge duminică în România

Furtuna Ashley este așteptată să ajungă duminică, 29 septembrie 2024, pe teritoriul României. Va aduce un val de aer rece de origine maritim polar și va traversa Europa de la Vest spre Est. Meteorogolii anunță vijelii, ploi și ninsori în zonele de munte, dar și în alte regiuni ale țării.   Sunt așteptate rafale de vânt extrem de puternice de peste 100 – 120 km/h, iar temperaturile vor scădea radical.

Diferențele de temperatură de la o zi la alta vor fi de peste 10-15 grade Celsius. După maxime de peste 30 de grade în sudul țării, temperaturile medii vor fi de 18  grade pe timpul zilei.

Ce spun meteorologii

Pe măsură ce furtuna Ashley înaintează în Europa, vremea rămâne extrem de rece pentru această perioadă și instabilă. Elena Mateescu, directoarea ANM, a explicat la ce să ne așteptăm în zilele următoare.

”Începând de duminică, vremea, din punct de vedere termic, o să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru ultima decadă a lunii septembrie, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai călduroasă zi din această săptămână, de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la cel mult 22 de grade Celsius.

Va fi o diferență semnificativă la nivel național, de la temperaturi de 34 de grade Celsius, până la cel mult 22 în sudul și sud-estul țării, în timp ce în regiunile intracarpatice vor fi valori char mai coborâte, până la 15-16 grade. Valorile sunt mai mici cu peste 10-15 grade față de ce vom înregistra în aceste zile.

O dată cu răcirea vom avea și fenomene de instabilitatea atmosferică, mai întâi în vestul și nord-vestul țării, iar apoi cu extindere în toată țara. Începând de sâmbătă, până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic și pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală“, a explicat specialista ANM, la Digi 24.

Urmărește CSID.ro pe Google News