De ce să nu mai arunci bananele care s-au înnegrit. La ce le poți folosi

Mulți dintre noi aruncăm bananele prea coapte, dar expertul Joe Clark ne învață două moduri prin care putem valorifica aceste fructe într-un mod neașteptat. Descoperă sfaturile sale utile pentru a reduce risipa alimentară și a profita la maximum de bananele pe care altfel le-ai arunca.
  • Publicat:
De ce să nu mai arunci bananele care s-au înnegrit. La ce le poți folosi
De ce să nu mai arunci bananele care s-au înnegrit. La ce le poți folosi

Mulți dintre noi suntem tentați să aruncăm bananele atunci când devin prea coapte și maronii, însă un expert în produse proaspete spune că există două moduri prin care putem valorifica la maximum acest fruct exotic.

În loc să le aruncăm, bananele care și-au schimbat culoarea pot fi folosite pentru a crea dulciuri delicioase și chiar pentru a ajuta plantele din grădină într-un mod neașteptat.

Potrivit cercetărilor, britanicii aruncă, anual, o cantitate impresionantă de 115 banane per persoană, ceea ce echivalează cu 3,2 miliarde de banane, pe baza celor 28,4 milioane de gospodării din Marea Britanie. Joe Clark, expert în creșterea propriilor fructe și legume, a împărtășit câteva sfaturi utile pe TikTok despre cum să folosim bananele prea coapte.

Folosește bananele coapte pentru un desert

Într-un video, Joe arată cum, chiar și atunci când bananele încep să se înnegrească, ele pot fi folosite pentru a prepara o gustare rapidă și gustoasă pentru întreaga familie, dar și pentru plantele din grădină. „Următoarea dată când bananele tale arată așa, le poți folosi pentru a crea un desert delicios și, totodată, pentru a ajuta plantele”, spune Joe în timp ce prezintă bananele coapte.

Primul pas este să decojești bananele și să păstrezi cojile pentru mai târziu. Apoi, le zdrobește într-un bol, adaugă zahăr brun, făină și amestecă până când obții un aluat. „Întindeți-l cu un sucitor până când are aproximativ 1 cm grosime, ungeți-l cu unt topit și presărați puțină scorțișoară – apoi tăiați-l și rulați-l în formă de chifle și coaceți-le la temperatura 5 pentru aproximativ 25 de minute”, recomandă Joe. „Astfel, veți obține niște rulouri delicioase de banane cu scorțișoară, fără risipă.”

Joe adaugă, totuși, un sfat important: „Amestecul poate deveni extrem de lipicios, așa că folosiți făină pe suprafața de lucru și pe sucitor și umeziți-vă mâinile pentru a preveni o mare mizerie. Pentru fiecare 150g de banane, folosesc 110g de făină și o cană de zahăr brun.”

Folosește cojile de banane ca și îngrășământ pentru plante

Dar ce facem cu cojile de banane? „Coace-le în același timp cu produsele de patiserie pentru a economisi timp și energie”, sugerează Joe. După ce sunt coapte, adăugați cojile într-o pungă de sandwich și folosiți sucitorul pentru a le zdrobi într-o pudră. „Aceasta poate fi un mic stimulent pentru plantele tale”, spune el.

Joe încheie: „Cojile de banane sunt pline de nutrienți de care plantele noastre au nevoie și, transformându-le în pulbere, evităm apariția muștelor în sol și, în plus, durează mult mai mult decât apa virală de banane pe care am văzut-o cu toții online.” Un utilizator de TikTok a adăugat o sugestie proprie: „Eu pun cojile de banane într-o apă călduță pentru 2 până la 24 de ore. Nu sunt reguli. Apoi ud plantele cu acea apă. Un îngrășământ minunat!”

Iar un alt utilizator a spus: „Eu pun bananele coapte în congelator și ori de câte ori vreau un desert, le transform în banana bread.”

Sursa: express.co.uk

Sursa foto: Shutterstock

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult