Despăgubiri pentru bucureștenii fără apă caldă sau căldură. Ce trebuie să știi

Bucureștenii care trăiesc în aceste zile fără apă caldă și căldură au de înfruntat nu doar disconfortul, ci și dificultăți majore în a-și recupera banii plătiți pentru servicii neprestate.
  • Publicat:
Despăgubiri pentru bucureștenii fără apă caldă sau căldură. Ce trebuie să știi

Bucureștenii care se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii în apartamente vor avea de înfruntat nu doar disconfortul, ci și dificultăți majore în a-și recupera banii plătiți pentru servicii neprestate. Recent, o avarie majoră în rețeaua de termoficare pe Bulevardul Basarabia și în alte zone a lăsat multe locuințe fără apă caldă și căldură, în timp ce facturile de întreținere rămân neschimbate. Avocatul Adrian Cuculis subliniază că această situație este fără precedent în ultimii 29 de ani și reflectă o problemă gravă a infrastructurii termice din capitală.

Ce pot face bucureștenii care au rămas fără apă caldă și căldură

Proprietarii de apartamente se confruntă cu o situație complicată în ceea ce privește cererea de despăgubiri. Din cauza falimentului RADET, aceștia nu pot acționa în instanță fără a trece prin Asociațiile de proprietari.

„Proprietarii trebuie să convoace Adunarea Generală pentru a vota deschiderea unei acțiuni în instanță. Totuși, chiar și în cazul în care reușesc, procesul se va desfășura împotriva unei entități care nu poate despăgubi păgubiții”, a declarat Cuculis, pentru adevărul.ro.

Pentru a-și recupera banii, bucureștenii trebuie să facă următoarele:

  • Convocarea adunării generale: Proprietarii trebuie să se unească și să convoace o întâlnire pentru a discuta despre deschiderea unei acțiuni în instanță împotriva RADET.
  • Depunerea cererii de chemare în judecată: Acțiunea trebuie să fie inițiată de asociație, nu de proprietari în mod individual, deoarece contractele de furnizare a căldurii sunt semnate cu asociația.
  • Înscrierea în Tabelul creditorilor: În cazul în care se câștigă procesul, despăgubirile vor fi obținute doar prin înscrierea în tabelul creditorilor, având în vedere statutul juridic precat al RADET.

Procesul de despăgubire este complicat

Un alt obstacol este lipsa de informații clare și accesibile pentru bucureșteni despre cum să procedeze în aceste situații. Mulți nu știu că, din cauza contractelor cu asociațiile, nu au calitate procesuală individuală, ceea ce face procesul de despăgubire și mai complicat.

Așadar, este esențial ca proprietarii de apartamente să se organizeze și să își exercite drepturile prin intermediul Asociațiilor de proprietari. Chiar dacă procesul de recuperare a banilor pentru serviciile neprestate este complicat și plin de obstacole, solidaritatea și informarea pot fi cheia pentru a face față acestei situații dificile.

Sursă foto – varyapigu / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult