Dioxidul de carbon eliminat în procesul fermentării mustului prezintă pericol pentru viață

Fermentarea mustului reprezintă o activitate des întâlnită în această perioadă a anului, dar puțini sunt conștienți de pericolul iminent pe care îl poate ascunde acest proces.
  • Publicat:
Dioxidul de carbon eliminat în procesul fermentării mustului prezintă pericol pentru viață

Chiar și o scurtă inhalare a dioxidului de carbon rezultat din fermentație poate avea consecințe grave, avertizează specialiștii.

De ce trebuie consumat cu atenție mustul

Butoaiele pline cu must, așezate în beciuri închise sau neaerisite, pot deveni capcane letale. Efectele acestui pericol sunt legate de reducerea cantității de oxigen din spațiile închise în care are loc fermentația vinului. Un aspect alarmant este că dioxidul de carbon generat în timpul fermentației este invizibil, fără miros sau culoare, ceea ce îl face deosebit de periculos.

„Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal”, explică IGSU.

„Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective”, adaugă Inspectoratul.

Riscul de intoxicație poate fi foarte mare

“În urma procesului de fermentație a mustului se degajă cantități însemnate de dioxid de carbon. De obicei, fermentația mustului se face în incinte insuficient aerate, iar riscul de intoxicație pentru persoanele care intră în acestea este foarte mare.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă lipsa simptomelor și semnelor inițiale ale intoxicației cu dioxid de carbon”, a explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, pentru DCMedical.ro.

În plus, mustul mai este contraindicat persoanelor cu probleme de greutate, diabeticilor sau celor cu rezistență la insulină.

„Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Consumat în cantităţi mari, mustul îngraşă, întrucât are un conţinut mare de zahar şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se consideră ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri. Pentru că are foarte mult zahar în compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină. Cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool din must creşte.

Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust uşor acrişor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar şi la 4%. Prin urmare, dacă urmează să te urci la volanul maşinii, evită consumul de must”, a spus și dr. Daniela Stan, medic de familie.

Sursă foto: Shutterstock/ Envato.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult