Doctorița din Suceava, care lua șpagă de 15 ori pe zi de la pacienți cu cancer, a fost condamnată la închisoare

Fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava, acuzată că a luat mită de la aproape 300 de bolnavi de cancer, a fost condamnată la închisoare, iar decizia este definitivă.
  • Publicat:
Doctorița din Suceava, care lua șpagă de 15 ori pe zi de la pacienți cu cancer, a fost condamnată la închisoare

Potrivit procurorilor, frecvența cu care doctorița primea plicuri cu bani și cadouri de la pacienți era de aproximativ 15 ori pe zi. Cazul a fost descoperit în ianuarie anul trecut.

Mita luată de medic: sume de bani și alte foloase

În urma unei ample anchete a procurorilor și polițiștilor de la Serviciul Județean Anticorupție, în sarcina medicului a fost reținută o lungă serie de acte de luare de mită , iar în perioada monitorizării, procurorii au cuantificat numărul zilnic de fapte de luare de mită, până la 29 de acte de luare de șpagă într-o singură zi.

”În mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența oncologică care trebuiau realizate gratuit, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, iar în perioada 12.12.2022-19.01.2023 (n.r. – perioadă în care a fost monitorizată cu mijloace de interceptare amplasate în birou), a primit diferite sume de bani (în cuantum de 20.660 lei și 750 euro) și alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora”, au arătat procurorii.

Anca Ababneh Dumitrovici a primit mită de 280 de ori în intervalul monitorizat

Anca Ababneh Dumitrovici a primit mită de 280 de ori în intervalul monitorizat

Polițiștii anticorupție au realizat mai multe înregistrări ambientale în cabinetul doctoriței după ce două persoane au depus plângeri împotriva acesteia.

Una dintre plângeri a fost depusă la DNA București de către aparținătorii unui bolnav, fost militar, care ar fi murit după ce luni de zile medicul oncolog nu i-a prescris tratamentul necesar.

Timp de o lună (de la jumătatea lunii decembrie 2022 până la jumătatea lunii ianuarie 2023), cabinetul medicului a fost supravegheat audio-video. S-a descoperit astfel că Anca Ababneh Dumitrovici a primit mită de 280 de ori în acest interval de la pacienți bolnavi de cancer sau rudele acestora.

Condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Anul acesta, pe 25 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Suceava au condamnat-o la doi ani și șase luni de închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei.

Acum, în urma apelului declarat de Parchet, judecătorii Curții de Apel au hotărât, definitiv, condamnarea Ancăi Ababneh Dumitrovici la trei ani de închisoare, pe care-i va executa în regim de detenție.

Sursă foto: Facebook.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”