„Nu numesc asta o viață”. Doi pensionari au decis să-și pună capăt vieții împreună după 46 de ani de căsnicie

Doi pensionari au decis să moară împreună, după o căsnicie de 46 de ani. După ce soția sa a fost diagnosticată cu o boală gravă, bărbatul a decis să moară odată cu ea.
  • Publicat:

Peter Scott, în vârstă de 86 de ani, fost inginer al RAF (Royal Air Force) a spus că nu poate suporta gândul de a trăi fără soția sa, Christine, în vârstă de 80 de ani, după ce a fost diagnosticată cu demență vasculară în stadiu incipient și a ales să moară odată cu ea.

Astfel, cei doi au ales să meargă în Elveția, acolo unde eutanasia este legiferată.

Cuplu de pensionari, vor să-și pună capăt vieții împreună

„Uită-te la alternativă. ansele de a obține un tratament prompt NHS pentru afecțiunile bătrâneții par destul de îndepărtate, așa că ajungi să fii prins de infirmitate și durere. Nu vreau să intru în îngrijire, să stau întins în pat – ​​nu numesc asta o viață”, a spus Peter în timpul unui interviu la casa lor din satul Mellis, Suffolk.

El a adăugat: „Am avut vieți lungi, fericite, sănătoase, împlinite, dar iată că suntem la bătrânețe acum…”.

„Înțelegem că alți oameni ar putea să nu ne împărtășească sentimentele și le respectăm poziția. Ceea ce ne dorim este dreptul de a alege. Mi se pare profund deprimant că nu putem face asta aici, în Marea Britanie”, a adăugat si Christine.

Cei doi pensionari ar trebui să călătorească în Elveția, unde sinuciderea voluntară asistată este legală din 1942.

Ce reprezintă, mai exact, capsula de sinucidere

Pentru ca planul de a muri împreună să fie îndeplinit, cei doi britanici s-au gândit să apeleze la serviciile unei organizații care folosește o capsulă denumită „Sarco”.

Această capsulă dezvoltată de Philip Nitschke, fost medic australian cunoscut pentru poziţiile sale controversate privind sinuciderea şi sfârşitul vieţii, este departe de a fi unanim acceptată.

În Elveţia, conform legii, este pasibilă de pedeapsă doar persoana care, „împinsă de un motiv egoist”, ajută la sinuciderea cuiva. Practica sinuciderii asistate organizate este, totuşi, reglementată de coduri de etică medicală şi de organizaţii precum Exit şi Dignitas, care şi-au stabilit propriile garanţii (vârstă, boli şi altele).

Sinuciderea asistată medical este posibilă în Elveția, însă această capsulă cu aspect futurist a făcut furori de când ziarul NZZ am Sonntag a dezvăluit, la începutul lunii iulie, că ar putea fi utilizată pentru prima dată pe pământ elveţian.

Denumită „Sarco”, de la sarcofag, această capsulă se prezintă sub forma unei mini-cabine în care persoana care doreşte să-şi pună capăt vieţii trebuie să stea întinsă. Ea trebuie să activeze singură un buton, după ce răspunde la o serie de întrebări pentru a confirma că înţelege ceea ce face şi să elibereze astfel azot în capsulă.

Potrivit asociaţiei, este necesară o examinare psihiatrică care să demonstreze că persoana respectivă se află în deplinătatea facultăţilor mintale.

Dr Nitschke a declarat pentru The Mail on Sunday: „Capsula pentru două persoane funcționează exact la fel ca Sarco, dar există un singur buton, așa că ei vor decide între ei cine o va apăsa.

„Atunci se vor putea ține unul pe celălalt și unul dintre ei va apăsa butonul”, a încheiat medicul.

Sursă foto: Arhiva personală | DailyMail.

Urmărește CSID.ro pe Google News