Dragoș Pătraru, cunoscutul prezentator al emisiunii Starea Sănătății, a analizat mai multe tipuri de ketchup disponibile în supermarketurile din România, iar concluzia sa a fost uimitoare. Unele dintre etichetele acestor produse sunt mult mai curate și mai sănătoase decât s-ar fi așteptat. Dar care este, totuși, cel mai sănătos ketchup de la raft?
De ceva timp, Dragoș Pătraru realizează o serie de emisiuni pe YouTube, în care analizează alimentele pe care le consumăm în mod frecvent. El a verificat etichetele mai multor tipuri de ketchup care se regăsesc în comerț și a rămas uimit de ce a descoperit.
Acest sos se regăsește în frigiderele românilor și este folosit des la gătit, dar mai ales la pizza. Conform analizei făcută de Dragoș Pătraru, unele sortimente nici măcar nu conțin roșii, ci doar aditivi și zahăr.
„De cele mai multe ori, în ziua de azi, tot ceea ce crezi tu că este hrănitor pentru copilul tău și pentru tine, este de fapt ultraprocesat. Nu mai mâncăm ceva cu ketchup, mâncăm ketchup cu ceva. Curând o să mâncăm ketchup cu ketchup. Pentru că este gustos. Este delicios. Dar nu e hrană. E doar o iluzie. Unele produse n-au văzut roșia”, spune Dragoș Pătraru.
Totuși, printre produsele analizare de Dragoș Pătraru se regăsește și unul cu eticheta mai sănătoasă. Nu are aditivi sau conservanți, dar conține zahăr adăugat. De precizat că acest produs nu este făcut în România, ci în Bulgaria. Vorbim despre ketchup-ul de la Kapitan Deroniko.
„Ultimul, dar nu cel din urmă, este Kapitan Deroniko de la Deroni. Ketchup de 340 de grame, Fabrica de Conserve Deroni Stara Zagora, din Bulgaria. Distribuit de Balkanica Distral la noi, desen frumos cu băiețel îmbrăcat în supererou, avem pe ambalaj mențiunea că nu conține conservanți, avem 100% ingrediente naturale, pe spate avem și o mențiune că e fără agenți de îngroșare, îmi place foarte tare sticla.
Ingrediente: piure din roșii (224 g de roșii în 100 g de produs finit), piure din morcovi, piure din ardei grași, apă, zahăr, sare, oțet de mere, condimente naturale (leuștean, frunze de dafin). Avem totuși 18 grame de carbohidrați, 2,8 grame de proteine, 1,45 grame sare. Pare ceva mai curat produsul, tot are zahăr adăugat”, a concluzionat Dragoș Pătraru.
Sursa foto: Starea Sănătății