Un studiu recent arată că mai mulți copii au fost spitalizați după ce au consumat băuturi slushy, adică acele băuturi colorate cu gheață care conțin glicerol. Acum, o mamă povestește cum fiica ei a ajuns la spital la doar câteva minute după ce a băut această băutură, pentru a avertiza alți părinți.
În 2020, Kim Moore, din Lancashire, Anglia, și-a dus fiicele, Marnie, 4 ani, și Orla, 6 ani, la o petrecere pentru copii, unde le-a cumpărat slushy-uri reîncărcabile. După 10 minute, fiica ei cea mică a leșinat.
Femeia de 35 de ani a declarat pentru Kennedy News and Media, prin intermediul Daily Mail, că Marnie era „palidă și nu reacționa”.
„Am cumpărat două pahare reîncărcabile de un litru, iar ele se jucau, mâncau, beau și se întorceau, dar Marnie nu a băut toată băutura, probabil doar jumătate”, și-a amintit Moore. „Apoi, cam 10 minute mai târziu, a început să fie foarte agitată, după care a adormit, așa că am crezut că este doar obosită”.
„Abia după cinci minute, când am încercat să o trezesc, mi-am dat seama că nu răspundea și era, de fapt, inconștientă”, a declarat mama.
Moore a încercat să o trezească scuturând-o, dar fără succes, așa că a fugit cu ea la spital.
„Cred că a fost instinctul de mamă care mi-a spus că ceva nu este în regulă”, a spus ea. „Era moale și complet inconștientă”.
Ajunsă la spital, medicii au descoperit că nivelul zahărului din sângele lui Marnie era scăzut și au transferat-o la un alt spital, unde a rămas internată timp de trei zile.
„Nu aveam nici cea mai mică idee despre ce ar fi putut cauza asta. A fost inconștientă aproximativ 25 de minute până când i-au stabilizat nivelul glicemiei”, a spus Moore. „În spital, urla de durere spunând că o doare capul și a vomitat peste tot”.
Mai târziu, Moore a fost informată că fiica ei de 4 ani suferea de toxicitate cu glicerol din cauza consumului de slushy, care conținea îndulcitorul glicerol. Multe băuturi de acest tip conțin glicerol deoarece acesta le oferă textura specifică.
Simptomele intoxicației cu glicerol includ greață, vărsături, diaree, dureri de cap, confuzie, stare de conștiență redusă, glicemie scăzută și niveluri scăzute de potasiu în sânge.
„Privind în urmă, mi-am dat seama că avea absolut toate simptomele toxicității cu glicerol”, a recunoscut Moore. „Am fost îngrozită. Dacă nu o duceam la spital, situația putea avea un alt deznodământ”.
Moore a spus că fiica ei și-a revenit după trei zile de spitalizare. Acum, ea trage un semnal de alarmă pentru alți părinți, sfătuindu-i să nu permită copiilor lor să consume aceste băuturi.
Pe 11 martie, un studiu publicat în Archives of Disease in Children a raportat că cel puțin 21 de copii cu vârste între 2 și 6 ani au fost spitalizați în ultimii 15 ani în Regatul Unit și Irlanda după ce au consumat băuturi slushy cu glicerol. Conform studiului, 93% dintre copii s-au simțit rău „în decurs de 60 de minute” după ce au băut aceste băuturi.
Food Standards Agency recomandă copiii sub 4 ani să nu consume băuturi slushy care conțin glicerol, din cauza efectelor secundare posibile, cum ar fi durerile de cap și stările de greață, în special atunci când sunt consumate în exces.
Glicerolul este „considerat în general sigur pentru oameni” și este un aditiv alimentar autorizat în UE, conform Regulamentului nr. 1333/2008, menționează ADC. Cu toate acestea, organizația a adăugat că „există o lipsă de transparență în ceea ce privește concentrația de glicerol”, ceea ce poate duce la situații în care copiii sunt spitalizați.
Foto: shutterstock