Guvernul italian, solicitat să trimită armata pentru a proteja spitalele, pe fondul atacurilor tot mai frecvente asupra personalului medical

Guvernul Italiei se confruntă cu apeluri urgente din partea medicilor și asistenților medicali pentru a trimite armata să protejeze spitalele, după o serie de atacuri violente asupra personalului sanitar.
  • Publicat:
Guvernul italian, solicitat să trimită armata pentru a proteja spitalele, pe fondul atacurilor tot mai frecvente asupra personalului medical

Guvernul Italiei se confruntă cu apeluri tot mai urgente din partea medicilor și asistenților medicali pentru a trimite armata să protejeze spitalele publice, în urma unei serii de atacuri violente asupra angajaților din domeniul sănătății. Aceștia spun că, pe lângă faptul că sunt suprasolicitați și plătiți prost, se află în pericol fizic, o situație care pune în pericol întregul sistem sanitar.

Violența din spitalele din Italia

Săptămâna trecută, o echipă de medici și asistente din orașul Foggia, situat în sudul Italiei, a fost nevoită să se baricadeze într-o cameră pentru a scăpa de rudele furioase ale unei tinere care a decedat în timpul unei intervenții chirurgicale. Membrii familiei au acuzat personalul spitalului de neglijență, iar incidentul a fost surprins în imagini distribuite pe scară largă pe rețelele sociale și în mass-media. În imagini, se vede cum personalul spitalului împinge o canapea și o comodă pentru a bloca ușa, în încercarea de a se proteja de atacatori.

De la incidentul din Foggia, alte două atacuri au avut loc în același spital. Un tânăr de 18 ani a agresat trei asistente în camera de urgență, iar a doua zi, fiul unui pacient a lovit două asistente și un agent de securitate. Aceste episoade de violență au atras reacții puternice din partea comunității medicale și a autorităților.

„Vrem toleranță zero în spitale. Armata trebuie să informeze atât cetățenii, cât și medicii că sunt protejați,” a declarat Barbara Mangiacavalli, președinta federației naționale a asistenților medicali, pentru cotidianul Il Messaggero.

Filippo Anelli, președintele Federației Naționale a Medicilor din Italia, a susținut apelul pentru protecția armatei și a cerut premierului Giorgia Meloni să utilizeze fondurile europene post-COVID pentru a îmbunătăți securitatea spitalelor.

Proteste și măsuri legislative

Situația din spitale a declanșat o mișcare de protest. Sindicatele medicilor din spitale au anunțat că vor organiza manifestații pe 16 septembrie în Foggia, pentru a protesta împotriva atacurilor violente asupra personalului medical. Datele Ministerului Sănătății arată că, anul trecut, peste 16.000 de incidente de violență au avut loc asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.

Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a calificat aceste atacuri drept „rușinoase,” în timp ce adjunctul său, Marcello Gemmato, a avertizat că astfel de crime nu vor rămâne nepedepsite. În plus, un senator din partidul „Frații Italiei”, Ignazio Zullo, a propus o lege care să excludă de la tratamentul spitalicesc gratuit persoanele care agresează personalul medical, pentru o perioadă de trei ani—a măsură care a primit deja sprijinul unor asociații de medici.

Criza din sistemul de sănătate italian

Violența din spitale este doar unul dintre simptomele unei crize mai profunde a sistemului național de sănătate din Italia. Lipsa de personal, condițiile de muncă stresante, salariile mici și restricțiile bugetare fac dificilă gestionarea unui sistem deja suprasolicitat. Delia Epifani, lidera sindicatului medicilor italieni SMI din Puglia, a declarat că violența este un factor major care îi determină pe mulți să părăsească profesia de medic sau asistent medical.

„Violența este una dintre principalele cauze care îi fac pe oameni să decidă să părăsească profesia de medic și asistența medicală”, a spus Epifani, subliniind că aceste atacuri nu fac decât să agraveze o situație deja critică.

Sursă – https://www.reuters.com/world/europe/italy-faces-calls-hospital-security-crackdown-after-assaults-doctors-2024-09-10/

Sursă foto – ckstockphoto / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”