Lista cu medicamente care pot da un rezultat fals-pozitiv la testul DrugTest al Poliției Române

Șoferii români trebuie să fie atenți la anumite medicamente care pot da un rezultat fals-pozitiv la testul DrugTest al Poliției Române, dacă nu vor să rămână fără permis de conducere.
  • Publicat:
Lista cu medicamente care pot da un rezultat fals-pozitiv la testul DrugTest al Poliției Române

Nu de puține ori, șoferii români au rămas fără permis și au fost nevoiți să aștepte rezultatele testelor de sânge pentru a-și putea recupera permisele de conducere. Mai mult, aceștia stau și cu stresul că ar putea fi cercetați penal, chiar dacă știu sigur că nu au consumat substanțe interzise.

Rezultatele fals-pozitive ale testelor DrugTest au reprezentat un subiect intens dezbătut, mai ales că mulți dintre șoferii care au obținut un astfel de rezultat au fost catalogați din start drept „drogați”. În realitate, aparatul DrugTest folosit de polițiștii români nu fac altceva decât să indice polițistului faptul că șoferul ar fi putut consuma substanțe psihoactive și să îl conducă ulterior la spital sau la INML pentru prelevarea de probe biologice care să stabilească cu exactitate dacă acesta se afla sau nu sub influența drogurilor.

De asemenea, în multe dintre cazuri, șoferii români au fost nevoiți să plătească din propriul buzunar testele de sânge pentru a putea obține rezultatul mai rapid, astfel încât să își rezolve problemele.

Drept urmare, există o listă de medicamente care pot da rezultate fals-pozitive la testul DrugTest al Poliției Române de care toți șoferii români ar trebui să știe pentru a evita o situație neplăcută.

În general, medicamentele sau suplimentele alimentare care sunt contraindicate conducătorilor auto au inscripționate pe ambalaj un triunghi cu laturi roșii, iar în centru au un semn de exclamație de culoare neagră. Semnul pe ambalaj este încadrat într-un pătrat de culoare albă. Chiar dacă nu fac parte din categoria substanțelor psihoactive ilegale, există o serie de medicamente care pot influența rezultatul testelor antidrog și pot da rezultate fals pozitive.

Medicamente care pot da rezultate fals-pozitive la DrugTest

Medicamente analgezice. Medicamentele recomandate pentru gestionarea ori tratarea durerii, precum paracetamol sau ibuprofen, pot conține substanțe ce pot fi detectate ca opiacee (morfină, codeină) în testele rapide antidrog.

Medicamente utilizate pentru tratarea anxietății, insomniei și spasmelor musculare. Pot apărea ca benzodiazepine (ex: xanax), substanță psihoactivă ilegală, chiar dacă tratamentul este prescris de medic pentru diferite afecțiuni.

Medicamente pentru tratamentul depresiei și tulburărilor afective. Utilizarea antidepresivelor poate duce la un rezultat fals pozitiv DrugTest, pentru diverse substanțe psihoactive.

Medicamente pentru ADHD. Substanțe utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție pot fi detectate ca amfetamină în testele antidrog, chiar dacă sunt administrate/recomandate legal (de medic) pentru o afecțiune medicală.

Banalele picături sau spray-uri pentru decongestionarea nasului pot duce la rezultat pozitiv pentru amfetamină sau alte substanțe psihoactive în testele antidrog.

Medicamente antihistaminice și decongestionante. Anumiți compuși din medicamentele pentru tratarea alergiilor, răcelilor și congestiei nazale pot duce la rezultate pozitive pentru substanțe psihoactive în testele rapide antidrog.

Medicamente pentru răceală și tuse. O serie de siropuri și tablete pentru ameliorarea simptomelor răcelii și tusei pot conține compuși care se metabolizează în substanțe detectabile de testele antidrog (codeină) și pot duce la rezultate fals pozitive pentru opiacee sau amfetamină. Printre acestea se numără și anumite medicamente antialergice, antibiotice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Sursa foto: Facebook / Poliția Română.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”