Mâncați crenvurști din comerț? Dragoș Pătraru a aflat care sunt cei mai sănătoși

  • Publicat:
Mâncați crenvurști din comerț? Dragoș Pătraru a aflat care sunt cei mai sănătoși

Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 43 de tipuri de crenvurști disponibili în hipermarketuri și supermarketuri din România pentru a evalua calitatea acestora.

Rezultatele arată diferențe semnificative în ceea ce privește proporția de carne, prezența aditivilor și utilizarea ingredientelor precum carnea separată mecanic (CSM).

Dragoș Pătraru spune: „Cei de la APC au luat în 2016 un studiu, e ceva timp de atunci, 43 de tipuri de produse de tip crenvurșt și au analizat etichetele. Vă punctez doar câteva dintre concluziile lor. Conținutul de sare la suta de grame de produs din produsele analizate variază într 1,1 grame și 3 grame. Cantitatea de proteină per suta de grame variază între 9,7 și 15,59 de grame, doar 19% dintre produsele analizate având o cantitate mai mare de 14 grame de proteină la suta de grame, ceea ce arată atât cantitatea redusă de carne din crenvurști, cât și calitatea slabă a acesteia.”

Poți urmări întreaga analiză a lui Dragoș Pătraru aici:

Crenvurști cu cel mai mare conținut de carne

  • Pikok (Polonia): Conțin 93% carne de pulpă de porc și nu au aditivi alimentari, fiind cei mai sănătoși dintre cei analizați.
  • Golfera (Italia): 88% carne de pui și doar doi aditivi.
  • AIA (Italia): 88% carne de curcan și pui, dar cu cinci aditivi.
  • Dulano (Germania): 87% carne de porc și doi aditivi.
  • Aldis (România): 87% carne (60% piept de pui și 27% carne de lucru), având trei aditivi.

Problemele identificate

  1. Colorant carmin în 42% dintre produse: Acesta poate prezenta riscuri alergice.
  2. Utilizarea cărnii separate mecanic (CSM): Aproximativ 26% dintre produse conțin acest tip de carne, considerată de calitate inferioară.
  3. Lipsa informațiilor precise: În cazul a 7% din produsele analizate, cantitatea de carne nu este menționată pe etichete, ceea ce ridică semne de întrebare.

Recomandări pentru consumatori

  • Alegeți produse cu un conținut mare de carne (indicat pe etichetă).
  • Evitați crenvurștii cu aditivi în exces și ingrediente generice precum „carne de pui separată mecanic”.
  • Optați pentru produse fabricate după rețete tradiționale, care nu conțin coloranți artificiali sau ingrediente de calitate scăzută.

Acest studiu evidențiază importanța citirii etichetelor și alegerea unor produse mai sănătoase, chiar dacă acestea pot avea un preț mai ridicat.

SURSA FOTO: Starea Sanatatii

Urmărește CSID.ro pe Google News