Medicii i-au spus că suferă de anxietate și au trimis-o acasă, deși transpira abundent. Boala rară de care suferea, de fapt, tânăra de 18 ani

O mamă cu inima frântă a vorbit despre trauma vieții sale după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit fiicei de numai 18 ani.
  • Publicat:
Medicii i-au spus că suferă de anxietate și au trimis-o acasă, deși transpira abundent. Boala rară de care suferea, de fapt, tânăra de 18 ani

Mai precis, tânăra suferea de cancer în fază terminală, iar medicii i-au spus are anxietate. Madi Foster, din Stafford în Staffordshire, era o adolescentă perfect sănătoasă și „aptă din punct de vedere fizic”.

Medicii i-au pus un diagnostic greșit

La doar 17 ani, tânăra a început să aibă dificultăți în a respira corect și să îi lipsească energia.

Îngrijorată de schimbarea neașteptată, ea a vizitat medicul de familie cu mama sa, Nicola Foster, în vârstă de 51 de ani. Doctorul i-a spus că are doar anxietate și depresie și ia prescris antidepresive.

Abia după ce simptomele ei s-au agravat doi ani mai târziu, în iunie 2023, suferind dureri de spate și „traspirație abundentă”, medicii din A&E au observat că splina i-a fost mărită.

Scanările au confirmat că avea un cancer rar și agresiv, carcinom corticosuprarenal – cancer al glandei suprarenale, care se află lângă rinichi și este responsabilă pentru reglarea funcțiilor esențiale precum metabolismul și sistemul imunitar.

În ciuda faptului că i s-a îndepărtat tumora și a supraviețuit șocului septic, în februarie, tânăra de 20 de ani i s-a spus în mod șocant că cancerul ei – care afectează una din un milion de oameni – s-a răspândit și că mai avea doar 15 până la 18 luni de trăit.

Reamintind încercarea traumatizantă a lui Madi, doamna Foster a spus: „Madi s-a plâns și de dureri de spate, dar medicii au pus-o pe seama unei infecții de urină.

„A fost diagnosticată cu o frecvență cardiacă ridicată și a luat medicamente pentru a o încetini”.

După ce s-a îmbolnăvit în iunie 2023, i s-a spus din nou că este o infecție la rinichi și a fost trimisă acasă, a susținut doamna Foster.

Dar după ce s-a deteriorat și mai mult, a fost dusă la Spitalul Stafford cu ambulanța.

„I-au făcut o scanare a spatelui și au văzut că splina i-a fost mărită”, a adăugat ea. „Splina ei era de fapt înfășurată în jurul tumorii de 15 cm și era împinsă și strivită. „A fost dusă de urgență la Stoke și diferite teste de sânge au confirmat că este cancer. Ei credeau că este unul dintre cele patru cancere rare. A fost îngrozitor.

I-au îndepărtat tumoarea

Odată ce o biopsie a confirmat că era carcinom suprarenocortical, ea a suferit o operație pentru îndepărtarea tumorii în septembrie.

Dar, după complicații cu operația, Madi a intrat în șoc septic când abdomenul i s-a umplut cu cinci litri de lichid în noiembrie 2023.

Doamna Foster a spus: „Ni s-a spus că este foarte probabil că ea nu va supraviețui. A intrat în operație de urgență și a trebuit să i se repornească inima de trei ori în acea noapte.

„A fost insuficientă de organe multiple. Totuși, a renunțat după două săptămâni și a venit acasă după patru săptămâni.

Neputând să facă chimioterapie în timpul recuperării, un control din februarie a constatat că cancerul s-a răspândit la abdomen și la ficat.

Tipul de cancer este extrem de rar

Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, medicii nu sunt siguri ce anume pune pe cineva la un risc crescut de a suferi boala. Nu există factori de risc cunoscuți.

Acest lucru se datorează parțial pentru că boala este atât de rară, încât cercetările asupra ei nu au fost la fel de ample ca alte tipuri de cancer.

Potrivit Cancer Research UK, în medie, doar 220 de persoane sunt diagnosticate cu cancer al glandei suprarenale, care include carcinomul corticosuprarenal, în fiecare an. Cifra se ridică la aproximativ 800 în SUA.

Glandele sunt responsabile pentru a ajuta la reglarea ritmului cardiac al unei persoane și a altor funcții legate de sistemul cardiovascular.

Ele ajută, de asemenea, la activarea răspunsului „luptă sau fugă” a unei persoane în situații de mare stres.

Se crede că boala se dezvoltă atunci când ADN-ul celulelor din glandă experimentează o schimbare nesănătoasă și începe să se replice – deși cauza exactă este încă neclară.

Ca și alte tipuri de cancer, celulele maligne din glandele suprarenale se pot rupe și pot fi transportate de sistemul circulator în altă parte a corpului.

Acest lucru face ca cancerul să se răspândească, făcându-l mai greu de tratat și semnificativ mai mortal.

Studiile sugerează că doar 15% dintre pacienții al căror cancer s-a răspândit supraviețuiesc peste cinci ani.

Face chimioterapie acum

În timp ce Madi a urmat de atunci chimioterapie pentru a ajuta la încetinirea creșterii tumorilor ei, părinții ei au găsit și chirurgi la National Institutes of Health (NIH) din Maryland, SUA, care au fost dispuși să opereze.

Ea a suferit deja o primă intervenție chirurgicală pe 19 august pentru a ușura presiunea asupra coloanei vertebrale.

O nouă operație pentru a-i îndepărta jumătate din ficat și tumorile este planificată pentru 27 august, urmată de radiații pe coloana vertebrală.

O pagină GoFundMe creată în iunie pentru a ajuta la finanțarea costurilor călătoriei și cazării ei a strâns deja peste 45.000 de lire sterline.

Madi a spus: „Ne-a dat din nou speranță tuturor, când credeam că nu există. „Planul meu este să mă fac bine prin tratamentul pe care îl oferă la NIH și să studiez medicina, în special oncologia, și să ajut alți oameni, așa cum am trecut eu prin cancer. „Mi-am numit călătoria aici o vacanță pentru că nu am putut să părăsesc țara atât de mult timp și pentru faptul că este o experiență atât de pozitivă să fiu și aici.”

Doamna Foster a adăugat: „Are o atitudine atât de pozitivă. Nu a plâns niciodată”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”