Mihaela Bilic a făcut calculul. Câte felii de pâine trebuie să mâncăm la o masă, de fapt

  • Publicat:
Mihaela Bilic a făcut calculul. Câte felii de pâine trebuie să mâncăm la o masă, de fapt

Mihaela Bilic, medic nutriționist renumit, a explicat recent câte felii de pâine ar trebui consumate la o masă pentru a menține un echilibru alimentar sănătos. Potrivit calculelor sale, nu există o valoare universală valabilă pentru toată lumea, însă există anumite recomandări care țin cont de necesarul de carbohidrați al organismului.

Câte felii de pâine ar trebui să consumăm la o masă pentru o alimentație echilibrată

Bilic subliniază că, de obicei, o porție de carbohidrați sănătoși – proveniți din pâine, orez sau cartofi – ar trebui să reprezinte cam 1/4 din farfuria unei mese. În ceea ce privește pâinea, aceasta ar trebui să fie aleasă în varianta integrală sau din făină de calitate, iar cantitatea recomandată este de o felie de pâine pentru o masă, în funcție de necesarul caloric al fiecărei persoane.

De asemenea, Mihaela Bilic sugerează că este important ca pâinea să fie consumată alături de o sursă de proteine (carne, pește, ouă) și legume, pentru a asigura un echilibru nutrițional corect. Este esențial să nu exagerăm cu carbohidrații, mai ales dacă nu avem un stil de viață activ sau nu facem suficientă mișcare, deoarece aceștia pot duce la creșterea în greutate.

Mihaela Bilic a dat verdictul

În concluzie, o felie de pâine (de preferat integrală), alături de o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, sunt suficiente pentru o masă corectă din punct de vedere nutrițional, conform recomandărilor Mihaelei Bilic.

„Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT?

Când vrem să slăbim, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului.

Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.

Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!

Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?

  • o felie de pâine sau de mămăligă – cât palma
  • 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte) – cât pumnul
  • un cartof mediu
  • o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
  • 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat

Cum arată farfuria ideală?

Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.

Cum arată farfuria de slăbit?

Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume.

Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.

Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult