Motivul pentru care cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost lăsate în libertate

Judecătorii Curții de Apel București au publicat motivarea deciziei prin care Maria Alexandra Miron și Mirela Păiuș, cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de crimă cu premeditare, au fost lăsate în libertate.
  • Publicat:
Motivul pentru care cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost lăsate în libertate

Din motivarea consultată de CSID.ro reiese că judecătorii au desființat toate probele administrate de procurori în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Reținute și ulterior arestate preventiv, Maria Alexandra Miron și Mirela Păiuș, cele două doctorițe acuzate de mai multe infracțiuni, dintre care cea mai gravă este cea de omor calificat, au fost lăsate în libertate pentru că „nu există probe suficiente”.

„Completul de drepturi și libertăți apreciază că, în prezenta cauză, nu există suficiente probe care să susțină acuzația formulată împotriva inculpatelor, sens în care, pe lângă mijloacele de probă indicate în propunerea de arestare preventivă vor fi avute în vedere și celelalte probe administrate în cursul urmăririi penale și aflate la dosarul cauzei”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

În ceea ce o privește pe dr. Maria Alexandra Miron, completul de judecată de la Curtea de Apel a apreciat că procurorii au avut o singură probă și anume declarația unei martore.

„În ceea ce o privește pe inculpata Miron Maria, doar declarația martorei A. Georgeta o plasează în rezerva nr. 8. În rest, nu există nicio altă probă din care ar rezulta săvârșirea infracțiunii de omor calificat, întrucât nimeni nu a observat să fi făcut altceva cu excepția faptului că a intrat împreună cu celălalt medic în rezerva nr. 8, or, este evident că nu există norme interne în unitățile spitalicești care să interzică medicilor ATI să își viziteze pacienții”, au precizat judecătorii.

În cazul dr. Mirela Păiuș, judecătorii au explicat că „nu se poate stabili cine a redus pe injectomat rata noradrenalinei”.

„În condițiile date și luând în considerare că asistentele medicale obișnuiau să părăsească saloanele cu pacienți, nu se poate stabili în acest moment cu exactitate cine anume a redus pe injectomat rata noradrenalinei. Prin urmare, și în ceea ce o privește pe inculpata Păiuș Mirela, nu există probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi săvârșit infracțiunea de omor calificat”, au mai arătat judecătorii în motivare.

Acuzațiile de omor calificat din dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București

„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).

În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei.

Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Sursa foto: Hepta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”