Ce se întâmplă cu mpox, boala declarată o „urgență” de OMS? China a luat deja prima măsură de control

După ce OMS a declarat mpox drept o urgență internațională, China a luat deja prima măsură de control pentru a limita răspândirea infecției.
  • Publicat:
Ce se întâmplă cu mpox, boala declarată o
Ce se întâmplă cu mpox, boala declarată o "urgență" de OMS? China a luat deja prima măsură de control

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Afecțiunea mpox, cunoscută și ca variola maimuței, declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Multe dintre cazuri sunt ușoare, însă, în anumite condiții, boala poate fi fatală, așa cum s-a dovedit deja în țara în care a început epiedmia.

Mpox se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau relații intime, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS.

Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Epicentrul epidemiei este în Congo

Cel puțin 500 de oameni au murit, iar mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu noua tulpină de mpox au fost înregistrate în Africa, în acest an, potrivit șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Miercuri, 14 august 2024, directorul general al OMS a anunțat că mpox constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional.

„Comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Epicentrul epidemiei de mpox este Congo, însă în ultimele săptămâni au fost raportate aproximativ 90 de cazuri de infectare și în țările vecine.

China a luat prima măsură de control din cauza mpox

China a anunțat că a luat prima măsură din cauza epidemiei de mpox. Astfel, persoanele care provin din țări sau regiuni în care epidemia este activă, ori care au fost expuse la cazuri sau care prezintă simptome, trebuie să declare acest lucru la sosirea în China.

„Agenţi vamali vor lua măsuri medicale şi vor proceda la eşantionări şi teste conform procedurilor”, se arată într-un comunicat oficial emis de instituția vamală din China.

Totodată, vehiculele și containerele de mărfuri care provin din zone afectate și care sunt „susceptibile a fi contaminate” trebuie să fie dezinfectate.

Măsura de control anunțată de China a intrat în vigoare vineri, 16 august 2024, și este valabilă pentru o perioadă de șase luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”