Noi modificări pentru banii primiți de refugiații ucraineni stabiliți în România

Guvernul a aprobat o nouă hotărâre care privește banii primiți de refugiații ucraineni aflați în România, dar și condițiile de acordare a sumelor.
  • Publicat:
Noi modificări pentru banii primiți de refugiații ucraineni stabiliți în România

În ședința de miercuri, 25 septembrie 2024, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care reglementează cuantumul și condițiile de acordare a sumelor forfetare pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Hotărârea pune în aplicare Ordonanța de Urgență nr. 96/2024, prin care s-a creat un nou cadru normativ în domeniu.

„Actul normativ prevede perioada în care beneficiarilor le pot fi acordate sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la maxim 3 luni consecutive; sumele de care beneficiază sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură și 2.000 lei/lună pentru o familie. De asemenea, se reduce cuantumul sumelor acordate beneficiarilor anteriori, găzduiți în locațiile stabilite de comitetele județene, precum și al municipiului București pentru situații de urgență de la 750 lei la 500 lei/lună pentru persoana singură și de la 2.000 lei 1.500 lei/lună pentru o familie”, se precizează într-un comunicat transmis de Executiv.

O nouă modificare în ceea ce privește refugiații ucraineni se referă și la copii.

„O altă modificare se referă la introducerea unei norme potrivit căreia, în cazul antepreșcolarilor și preşcolarilor, condiția de a fi înscris în  grupe de studiu  se consideră îndeplinită și în situația în care solicitantul prezintă un document emis de unitatea de învățământ preuniversitar din care să rezulte că, din lipsa locurilor, nu este posibilă înscrierea minorului în respectivele formele de învățământ; anterior, această posibilitate nu exista. În plus, se elimină verificările realizate prin intermediul sistemului informatic PatrimVen și a Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Totodată, se stabilește faptul că sumele rezultate din aplicarea HG nr. 368/2023 și nevirate unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, se virează la data alocărilor bugetare cu această destinație”, se arată în documentul Guvernului.

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto / Eduard Vinatoru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”