Va doare capul din cazua parfumului colegei de birou? Vi se irita nasul din cauza mirosului produselor pentru curatenie? Vi se face rau din cauza anumitor mirosuri cu care va intalniti aproape zilnic?
Nu este in mod obligatoriu vorba despre vreo alergie, ci despre intoleranta chimica. Specialistii de la Umeå University, Suedia, sustin ca hipersensibilitatea poate fi rezultatul unei incapacitati a organismului de a se obisnui cu anumite mirosuri.
In mod normal, dupa ce mirosim ceva, nasul se obisnuieste cu mirosul respectiv si nu il mai percepe in urmatoarele ore. Ganditi-va la ce se intampla atunci cand intrati in casa cuiva si va loveste un damf „ucigas”. In cateva minute nu il mai percepeti, putandu-va petrece cateva ore bune in mediul care la inceput v-a produs greata.
Dimpotriva, persoanele avand intoleranta chimica, nu se pot obisnui cu mirosul care le deranjeaza, ajungand sa aiba simptome fizice. In anumite cazuri, mirosul este perceput ca fiind din ce in ce mai puternic, ajungand in cele din urma ca intreg organismul sa le fie afectat. Iata motivul pentru care unii dintre noi vomita la propriu dupa ce doar au mirosit un fel de mancare sau un parfum. Desigur, in aceste cazuri, nu antialergicele sunt solutia ci expunerea redusa la factorul declansator.
Citeste si: Pierderea simtului olfactiv prevesteste instalarea bolii Alzheimer
Sursa: Sciencedaily.com