Cât de multă cofeină este prea multă?

Cantitatea de cofeină consumată cu moderaţie este benefică organismului, aşa cum au demonstrat cele mai multe cercetări medicale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de multă cofeină este prea multă?
Sursa foto: shutterstock

Cantitatea de cofeină consumată cu moderaţie este benefică organismului, aşa cum au demonstrat cele mai multe cercetări medicale.

Însă, există o condiţie de care trebuie să ţinem cont – o cantitate prea mare de cofeină poate avea consecinţe nefaste asupra organismului uman.

Ce cantitate de cafea este indicată spre consum? Ce spun specialiştii

E adevărat – spun medicii din Florida, citaţi de site-ul dailymail.co.uk – cantitatea optimă de cofeină depinde de la persoană la persoană, sexul, genele, mediul de viaţă fiind doar câţiva factori care influenţează nivelul de toleranţă.

Toleranţa faţă de cofeină depinde şi de tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, de pilulele contraceptive care diminuează efectul cofeinei şi dependenţa de ţigări care stimulează acţiunea acesteia.

Un studiu realizat de către Agenţia de Sănătate din Canada a concluzionat că, în medie, o persoană poate consuma până la 400 mg de cofeină pe zi, fără să raporteze efecte negative, cum ar fi anxietatea sau problemele cardiace.

În cazul femeilor însărcinate sunt recomandate doar 200 mg de cofeină.

Pentru majoritatea dintre noi cafeaua este o experienţă pozitivă, oferindu-ne un sentiment plăcut, o mai mare vigilenţă şi claritate a minţii.

Citește și: Ce se întâmplă în creier când bem cafea. Cum „ne ține în priză” cafeina

Cafeaua provoacă eliberarea de adrenalină şi creşte durata de veghe

Cafeaua provoacă eliberarea de adrenalină şi creşte durata de veghe a celui care o consumă.

Pe de altă parte, pentru alţii doar o ceaşcă de cafea echivalează cu creşterea ritmului inimii şi cu o stare de agitaţie fizică. De aceea, cafeaua este, deseori, strâns legată de hipertensiunea arterială, migrene, tulburări de somn şi, implicit, ar trebui evitată.

În concluzie, fiecare dintre noi trebuie să îşi cunoască foarte bine organismul şi reacţiile sale în contact cu cofeina – dacă aceasta are efecte negative, cafeaua trebuie eliminată definitiv. Dacă este mai degrabă un stimul pentru funcţiile organismului tău, atunci consumaţi-o, dar nu depăşiţi niciodată limita recomandată de medici.

Citește și: Cu cât crește tensiunea arterială după ce bei o cafea: Efectul durează până la trei ore

Urmărește CSID.ro pe Google News
Avantajul unei diete bogate în iaurt
Avantajul unei diete bogate în iaurt