Din categoria alimentelor vitale pentru creştera şi dezvoltarea organismului uman, laptele poate fi numit “alimentul universal” – primul aliment pe care îl consumăm şi printre puţinele care se pot localiza în orice spaţiu geografic.
În mitologie, laptele era supranumit „Alimentul Paradisului”, fiind obţinut de la animale fără sacrificarea acestora.
Mai mult, laptele este un aliment polimorf: se poate bea, dar se poate şi mânca “sub formă de brânză sau încorporat ca ingredient în diferite preparate culinare”.
Laptele este şi un aliment funcţional – persoanele care nu consumă lapte au, de obicei, probleme ce ţin de greutate şi prezintă afecţiuni generate de alimentaţii monotone, hipercalorice.
Acesta conţine toate elementele nutritive de bază “în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută”: proteine (3-3,5%), glucide (4-5%), lipide (3,5-4,5%) şi toate mineralele indispensabile vieţii.
De asemenea, laptele şi derivatele lui oferă o cantitate suficientă de proteine cu înaltă valoare biologică, vitamine din grupul B (vitamina B12, vitamina B2, vitamina B6, acid folic) vitamina A şi D şi toate mineralele (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom).
Dacă din vegetale organismul absoarbe circa 4-5% calciu, din lapte, calciul are un grad de absorbţie de 40%. Aşadar, orice alt aliment în afară de lapte este doar o sursă inferioară pentru acest mineral, în timp ce “alimentul universal” asigură, fără alte implicaţii, necesarul zilnic de calciu.
Laptele asigură:
– doza zilnică de vitamina B2
– 33% din necesarul de vitamina B1 şi B6
– 50% din necesarul zilnic de vitamina A
– dublul dozei zilnice de vitamina B12
– 16% din necesarul de magneziu
– aport important de iod
– 20% din doza zilnică de crom
– cantităţi mari de vitamina D şi acid folic
Sursa informaţii: http://www.treipezi.ro/