Transpiraţia, un mecanism de apărare împotriva duşmanilor?

Cu toate că la suprafaţa pielii există, peste tot, glande sudoripare, doar axilele au un miros mai intens. De ce?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Transpiraţia, un mecanism de apărare împotriva duşmanilor?

Cu toate că la suprafaţa pielii există, peste tot, glande sudoripare, doar axilele au un miros mai intens. De ce? Până acum, se credea că fenomenul este favorizat de mediul umed, cald şi greu de spălat. Acum, însă, o nouă teorie arată că, de fapt, prin axile este excretată hrană pentru bacterii, în cadrul unui mecanism de apărare similar cu cel al sconcşilor.

Explicaţia este că pubertatea, perioada în care transpiraţia îşi modifică mirosul, nu este numai o perioadă centrată pe găsirea unui partener, ci şi pe obţinerea independenţei faţă de părinţi. Individul respectiv nu mai este ocrotit de grija adulţilor, ci trebuie să se descurce singur, expus tuturor pericolelor. O metodă de a se apăra ar fi împrăştierea unui miros corporal care poate îndepărta prădătorii.

Citeşte mai multe pe www.descoperă.ro

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Iaurtul cu vanilie, afrodiziacul minune
Iaurtul cu vanilie, afrodiziacul minune