Usturoiul este cea mai studiată plantă medicală din lume iar în ultimii 15 ani s-au făcut nu mai puţin de 200 de cercetări clinice şi de laborator despre efectele sale terapeutice, record neatins de nici o altă plantă de pe glob.
Este adevărat că noi îl cunoaştem mai degrabă ca aliment, însă virtuţiile sale gastronomice pălesc în faţa uluitoarelor sale aplicaţii în medicină.
Pe lângă prevenirea cancerului de plămâni, usturoiul mai ajută şi la prevenirea bolilor precum: cancerul de col, cel gastric, cancerul de esofag şi laringe, cancerul de rect, infarctul micardic, diabetul şi chiar şi banala răceală.
Cercetătorii spun că usturoiul consumat ca atare de două ori pe săptămână previne riscul cancerului la plămâni. Încă nu s-a dovedit dacă usturoiul folosit în mâncare are acelaşi efect ca şi cel consumat brut.
Studii anterioare arată că usturoiul poate proteja plămânii de diferite afecţiuni precum cancerul de colon, iar un studiu făcut de Universitatea din Australia de Sud sugerează faptul că plantele medicinale populare pot reduce riscul tumorilor intestinale cu aproximativ o treime.
La ultima investigaţie, cercetătorii de la Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor au comparat 1.424 de pacienţi care sufereau de cancer la plămâni cu 4.500 de adulţi sănătoşi.
Fiecare era întrebat în legătură cu dieta şi modul lor de viaţă, înclusiv de cât de des consumă usturoi şi dacă fumează sau nu.
Rezultatele au arătat că la cei care consumă usturoi ca atare cel puţin de două ori pe săptămână probabilitatea unui cancer la plămâni era mult mai scăzută.
Cercetări anterioare au sugerat că ingredientul principal pare să fie alicina, o substanţă ce se află în usturoi şi are un efect antibacterian, detoxifiant şi expectorant. Alicina are, de asemenea, proprietăţi anticoagulare, împiedicând formarea trombozelor, adică blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sânge.
Această substanţă este eliberată numai după zdrobirea sau tocarea usturoiului.
Citește și: USTUROIUL: crud sau gătit? Cum e mai sănătos și cui îi face rău