„Nu îi țin in casă când sunt răciți”. O moldoveancă stabilită în Islanda explică cum întăresc nordicii imunitatea copiilor

O moldoveancă, stabilită în Islanda, a dezvăluit metoda folosită de nordici pentru a crește imunitatea copiilor.
  • Publicat:

Anastasia, o femeie din Republica Moldova, care s-a căsătorit cu un cetățean islandez, s-a mutat de 7 ani în „insula de gheață și foc”, așa cum e supranumită Islanda.

Tânăra, acum urmărită de peste 40.000 de internauți pe Instagram, povestește cum arată viața sa în acel colț de lume.

O moldoveancă stabilită în Islanda explică de ce nordicii nu-și înfofolesc copiii

„De fiecare dată când postez un video ca acesta, primesc zeci de comentarii și zeci de mesaje private. Unii mă susțin, alții nu înțeleg, alții chiar mă judecă, dar indiferent nu rămâne nimeni. Sunt prietena ta de la Polul Nord. (…) Mulți au vrut să știe cum se face că în Islanda, aparent, copiii răcesc mult mai rar. Încerc să împart din observațiile și experiența mea. Afară se iese pe orice vreme.

Nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite. În piscina cu apă caldă se merge mai ales iarna. Vara, la 17-18 grade, e deja timp de plajă la ocean, de la mic la mare. De vânt, la fel, nu se teme nimeni. Căciula se poartă foarte rar. Chiar și după șapte ani aici, în mine a mai rămas puțin de moldoveancă, așa că îi mai pun (fetiței ei-n.r.) câte o căciulă subțire când temperaturile scad sub 10 grade.

Elevii islandezi, în schimb, dacă n-au de mers distanțe lungi, ies lejer de la piscină cu părul umed, inclusiv pe ger. Ciorapi în casă nu se poartă. Pentru răceala clasică nu primești nimic altceva decât ibuprofen, niciun fel de antivirale, siropuri. În tot acest timp, copilul, dacă vrea, merge la grădiniță și la școală. Ba chiar este încurajat să facă asta pentru că se crede că imunitatea nu se întărește cu medicamente, ci atunci când lucrează. Vitamina D iau toți. Nou-născuții dorm afară în cărucioare”, a povestit Anastasia câteva informații care i-au uimit pe mulți dintre urmăritorii ei.

Anastasia a povestit, comparând obiceiurile din Moldova cu cele din Islanda, într-o intervenție prin apel video în emisiunea Departe de România de la Știri Diaspora: „Bunica din Moldova, de exemplu, atunci când a venit în vizită, îi punea ciorapi și căciulă în casă. Când o duc la bunica islandeză, o dezbracă. Ei cred că cei mici nu suferă din cauza frigului decât dacă este foarte rece, dar de la căldură au murit copii, mai ales cei mici. Când am adus-o pe cea mică, eu o tot înveleam, și au spus că bebelușii mici pot să moară din cauza căldurii, ceea ce m-a mirat, dar mi-am dat seama că nu greșește neapărat”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Anastasia Cruz (@anastasiacruzz)

Oamenii ies des afară, indiferent de vreme

Tânăra a mai ținut să sublinieze și faptul că în Islanda vremea este mereu rece, cu pusee de vânt și lapoviță. Cu toate acestea, oamenii ies mult afară, indiferent de vreme.

„Ei spun că nu există vreme proastă, ci doar haine nepotrivite. De exemplu, dacă ești răcit, este absolut normal să ieși afară, astfel încât să nu contaminezi în casă ceea ce expiri. Ieși afară pentru a respira aer curat. Ceea ce uimește oamenii curioși este că aceeași abordare o au și în cazul copiilor. Cea mică, spre exemplu, a fost bolnavă pentru prima dată acum două săptămâni. Desi alții ar spune să-i pun ciorapi în casă, ea nu a purtat niciodată ciorapi și nu a răcit. Copiii mici sunt obișnuiți să doarmă afară, chiar și la balcon, sau în curte, înveliți și îmbrăcați.

Dormind în aerul curat, se pare că dorm mai bine și mai mult decât în casă. Dacă în casă dorm o oră, afară dorm trei. La grădiniță se merge chiar dacă ești răcit. Dacă poți, dacă vrei, dacă nu te simți rău – mergi la grădiniță. În Moldova, de exemplu, dacă mai tușești așa o dată în oră, încă nu mergi, ca să nu îi expui pe alții. Islandezii cred că imunitatea se întărește atunci când ea lucrează, nu atunci când te păzești”, a încheiat Anastasia.

FOTO: Instagram @anastasiacruzz

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”