O pensionară nevăzătoare din Focșani a aflat, după recalculare, că pensia îi scade cu peste 60%

O pensionară nevăzătoare din Focșani, a descoperit, în noua decizie de recalculare primită prin poștă, că pensia îi scade cu peste 60% începând din septembrie.
  • Publicat:
O pensionară nevăzătoare din Focșani a aflat, după recalculare, că pensia îi scade cu peste 60%

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) amenință cu proteste, după ce noua lege a pensiilor i-a afectat grav pe nevăzători, astfel că unii dintre ei, au aflat din deciziile de recalculare că vor primi mai puțini bani începând din septembrie 2024.

Reprezentanții ANR au explicat, într-un comunicat, și cazul unei femei din Focșani, care a primit decizia de recalculare, aflând astfel că pensia ei va fi mai mică cu 60%.

„Doamna M. M.-G. din Focşani, pensionată după 12 ani de muncă, a realizat 10,695 puncte. Pensia actuală, de 2.174 lei, scade, conform noii legi, la 867 lei, adică mai puţin decât indemnizaţia socială pentru pensionari (1.281 lei). Pe viitor, toate indexările care vor fi acordate, inclusiv cele menite să acopere inflaţia, vor viza pensia stabilită prin noua decizie, adică 867 lei, până când aceasta va ajunge la nivelul celei aflate în plată, adică 2.174 lei. În consecinţă, pentru mulţi ani de acum înainte pensia doamnei M. M.-G. va rămâne îngheţată”, se arată în comunicatul Asociației.

ANR a arătat și motivul pentru care pensiile nevăzătorilor urmează să scadă în septembrie din cauza unor prevederi din noua lege a pensiilor.

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât și legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice. Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% – 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, au explicat reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”