Ora de iarnă 2024! Noaptea din luna octombrie când dăm ceasul înapoi. Ar putea fi ultimul an în care România mai face această schimbare

Urmează să trecem la ora de iarnă 2024, adică țara noastră va trece în mod oficial la sezonul de iarnă. Schimbarea va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Ceasurile vor fi date cu o oră înapoi.
  • Publicat:
Ora de iarnă 2024! Noaptea din luna octombrie când dăm ceasul înapoi. Ar putea fi ultimul an în care România mai face această schimbare
Ultimul an în care România ar mai schimba ora

Se apropie noaptea din octombrie când românii dau ceasul înapoi! În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, într-o zi de duminică. La ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că vom reveni la ora 3:00. Aceasta ne va oferi o oră în plus de somn. Zilele vor părea mai scurte, iar întunericul se va lăsa mai devreme.

La final de octombrie se dă ora înapoi

Acesta ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora în România. Este ultima schimbare a corei conform reglementărilor făcute de Uniunea Europeană. Așa s-a decis că se va renunța la ora de vară și la cea de iarnă începând cu anul 2025.

Începând cu anul viitor, multe țări membre ale Uniunii europene ar putea să nu mai facă acest lucru. Schimbarea orei a avut loc an de an, dar acest lucru s-ar putea modifica începând cu 2025. Uniunea Europeană a propus eliminarea acestui sistem de schimbare a orei încă din anul 2018.

Ultimul an în care România ar mai schimba ora

În 2019, Uniunea a reușit să ajungă la un consens. În ciuda deciziilor care au fost luate, statele membre nu au implementat măsurile agreate în mod uniform, conform observatornews.ro.

Începând cu anul 2025, statele membre vor fi nevoite să aleagă dacă vor păstra ora de vară sau ora de iarnă în mod permanent. România a tot amânat acest proces!

Cum ne afectează această schimbare

Trecerea la ora de iarnă are efecte complexe asupra indivizilor și societății. Trecerea la ora de iarnă influențează, astfel, ritmul circadian, adică ceasul biologic intern care reglează ciclurile de somn și veghe ale organismului.

După trecerea la ora de iarnă, zilele devin mai scurte și lumina naturală scade. Acest fenomen poate agrava simptomele tulburării afective sezoniere (SAD), o formă de depresie care apare îndeosebi în sezonul rece. Lipsa suficientă de lumina solară afectează producția de serotonină, cunoscută că ‘hormonul fericirii’, ceea ce poate duce la stări precum apatie, tristețe sau somnolență.

În primele zile după trecerea la ora de iarnă multe persoane observă o scădere a productivității în muncă. Oboseală acumulată și dezorientarea temporară pot afecta focusul și eficiența în sarcinile de zi cu zi.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”