Românii consumă cantități mari de pâine și mămăligă! Mulți cred că mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine, care ne scapă de balonări și nu îngrașă. Ei bine, medicul Adrian Copcea a dezvăluit adevărul. Care îngrașă mai mult dintre cele două?
Mămăliga este, fără doar şi poate, unul dintre simbolurile naţionale ale românilor şi un aliment nelipsit de pe mesele noastre atât de sărbători, cât şi în perioadele de post. La fel și pâinea, care este nelipsită din alimentația românilor. În medie, un român consumă 97 de kilograme de pâine într-un an! Asta înseamnă aproximativ 320 de franzele a câte 300 de grame
Multe persoane consideră că mămăliga este cea mai sănătoasă și că ne ajută să ne menținem greutatea ideală. Cu toate acestea, mămăliga poate avea foarte multe calorii și trebuie consumată cu moderație. Deși este sănătoasă, în cazul în care nu i se adaugă grăsimi, asta nu înseamnă că nu îngrașă.
Într-o intervenție la emisiunea Morning Glory, moderată de Răzvan Exarhu, doctorul Adrian Copcea a vorbit despre efectele consumului de pâine și de mămăligă asupra organismului.
„Dacă mănânci foarte multă pâine, asta contribuie la caloriile multe, te poți îngrășa. Am de exemplu pacienți care aleg să schimbe pâinea cu mămăliga, cu mari speranțe că slăbesc, dar nu se schimbă nimic. Există un raport între cele două. Pe carbohidrați, mămăliga are cam 20% dacă e gătită mediu, nu foarte moale, și pâinea are 50%.
Să spunem că 40 de grame de pâine înseamnă cam același lucru cu 100 de grame de mămăligă. Dacă le înlocuiești în proporția asta, nu se întâmplă nimic în organism, nici cu kilogramele, nici cu glicemia.
Dacă înlocuiești multă pâine cu puțină mămăligă, nu te îngrași și slăbești. Dacă înlocuiești puțină pâine cu multă mămăligă, atunci te îngrași. Eu sunt pro consumului de pâine, dacă este una integrală. De fapt, pâinea este mult mai bună decât alte alimente.”, a precizat medicul.
Sursa foto: facebook