Pensii majorate, din nou, în ianuarie 2025, în urma indexării

După ce au primit bani în plus la pensii în urma recalculării, unii dintre pensionarii români vor beneficia de o nouă majorare, în ianuarie, în urma indexării.
  • Publicat:
Pensii majorate, din nou, în ianuarie 2025, în urma indexării

Peste 80% dintre pensionarii români vor primi mai mulți bani la pensii începând cu septembrie 2024. Potrivit calculelor, media creșterilor datorate recalculării pensiilor este de aproximativ 620 de lei.

Potrivit lui Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), în luna ianuarie 2025, alte 13,1% dintre pensii vor fi majorate, ca urmare a indexării. Astfel, în ianuarie 2025, 95,6% din pensionarii români vor avea parte de o majorare.

”Indexarea pensiilor este un act de dreptate socială așteptat de milioane de pensionari care, la muncă și contribuții egale, primeau pensii diferențiate. Marea lor majoritate, 82,5%, cresc încă din septembrie cu o medie de cca. 620 lei (27%), iar din ianuarie vor crește și alte 13,1% în urma indexării.

Deci, în urma recalculării și a indexării anuale cresc 95,6% dintre pensii! Rămân în plată doar 4,4% dintre pensiile, în varianta lor mai avantajoasă, care vor aștepta echilibrarea. Înțelegem preocuparea seniorilor care au primit de la casele de pensii formulări ambigue precum și supărarea celor care au primit un calcul eronat”, a anunțat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

Cum se face indexarea pensiilor în ianuarie 2025

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a explicat că, la 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor crește cu 100% din rata inflației la care se mai adaugă 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

„Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu. Cea mai mare problemă pe care noi o aveam în sistemul public, că erau pensii în plată când legea prevedea stagii de cotizare diferite. La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată. (…) Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani. Lucrăm de trei ani de zile pentru recalculare. Am fost capacitați la maxim”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”