Un pensionar român a leșinat când a primit decizia de recalculare: „E posibil așa ceva?”

Un pensionar român, care a lucrat ca mecanic de locomotivă toată viața, a leșinat atunci când a primit decizia de recalculare.
  • Publicat:
Un pensionar român a leșinat când a primit decizia de recalculare:
Un pensionar român a leșinat când a primit decizia de recalculare: "E posibil așa ceva?"

Milioane de pensionari români au început să primească noile decizii de recalculare în baza cărora vor primi noi pensii începând cu 1 septembrie 2024.

Chiar dacă autoritățile au anunțat inițial că nicio pensie nu va scădea după recalculare, cazurile de pensii scăzute au apărut deja să apară. Este și cazul unui bărbat care a lucrat toată viața ca mecanic de locomotivă.

Vasile Apătroaiei a primit decizia de recalculare de la poștaș, iar când a văzut rezultatul calculelor i-a venit rău. Pentru că a muncit în condiții grele de muncă, chiar de la 18 ani, bărbatul a primit, când a ieșit la pensie, puțin peste 7.000 de lei. Acum, după decizia de recalculare, pensia i-a scăzut cu mai bine de 2.500 de lei.

A leșinat când a primit decizia de recalculare

„Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, a declarat pensionarul pentru digi24.ro.

foto: captură DIGI24

Președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților CFR, Rodrigo Maxim, a explicat motivul pentru care pensia a fost scăzută după recalculare.

„La cei care sunt în condiții de muncă speciale, cum sunt mecanicii de locomotivă, mecanicii ajutori și mecanicii instructori, aceștia pierd. Se elimină indicele de corecție, acel indice de corecție era aplicat punctajului mediu anual și creștea cu 10- 20-30%, acel punctaj mediu anual în funcție de anul în care s-a ieșit la pensii și de coeficientul de corecție care era în anul respectiv. Scoțându-l, eliminându-l automat, rezultă pensii mai mici după recalculare”, a precizat Rodrigo Maxim.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian