Pensionarii care pot lua bani în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul, ce documente trebuie să depună

Șeful Casei de Pensii anunță cum pot lua unii pensionari bani în plus la pensie. Ce documente trebuie să aibă pentru a primi o pensie mai mare la recalculare.
  • Publicat:
Pensionarii care pot lua bani în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul, ce documente trebuie să depună
Cine poate lua bani în plus la pensie

Recalcularea a aproximativ 4.700.000 de pensii s-a încheiat la data de 1 septembrie. Aceasta a fost prima fază de recalculare, iar pensia a crescut în medie cu 650 de lei pentru 3.900.000 de pensionari. Restul, însă, nu au primit niciun ban după prima recalculare. 

Cine poate lua bani în plus la pensie

Pe data de 2 septembrie a început cea de-a doua recalculare sau Mica Recalculare. Această fază se adresează doar pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de anul 2001. În plus, cei care s-au pensionat înainte de 2001 trebuie să aducă o serie de adeverințe la Casa de Pensii în care să arate că au avut venituri nepermanente.

Anunț major pentru seniorii care s-au pensionat înainte de anul 2001

Șeful Casei de Pensii a anunțat și termenul limită pentru depunerea documentelor: 1 martie 2025.

 „Suntem în procesul de primire a adeverințelor. O mare parte din pensionari au deja aceste adeverințe. Aceste adeverințe cu caracter nepermanent, atunci nu le-am luat în calcul acum da. Noi am creat acest drept. Dacă s-a contribuit la buget trebuie luate în calcul.

Vom avea încă o recalculare, cea mica, sub 1.000.000. Avem termen 6 luni de zile să facem această recalculare cu aceste adeverințe. Trebuie să recalculam din oficiu, avem acesta obligație legală. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar în parte. Cei care doresc să compleze cu alte adeverințe sunt bineveniți la casele teritoriale de pensii”, a spus șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu la RTV.

Adeverințele necesare

Mai exact, seniorii care au ieșit la pensie înainte de 2001 trebuie să depună documente, adeverințe de la fostul loc de muncă în care să arate că au primit prime, sporuri de noapte, de sărbători, de izolare, de muncă grea, de vacanță, de weekend etc. Pe baza acestor hârtii depuse până la 1 martie 2025, Casa de Pensii va recalcula pensia în cazul lor.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”