Pensionarii care vor rămâne fără o treime din pensie. Anunț oficial de la Casa de Pensii

Unii pensionari vor trezi cu pensia tăiată în lunile viitoare deși la recalculare au primit mai mulți bani. Pentru că este vorba despre o eroare, oamenii vor da sumele înapoi.
  • Publicat:
Pensionarii care vor rămâne fără o treime din pensie. Anunț oficial de la Casa de Pensii

Seniorii ale căror pensii au crescut prea mult, după recalculare, vor fi nevoiți să dea banii ”primiți necuvenit” înapoi. Este anunțul făcut de reprezentanții Casei de Pensii a Municipiului București.

Pensionarii care vor rămâne fără o treime din pensie

Cei care s-au bucurat că au primit mai mulți bani nejustificat trebuie să știe că sumele vor fi luate automat de către angajații caselor de pensii teritoriale.

Aceștia vor fi notificați așa cum sunt și pentru deciziile de revizuire a pensiei. Surse din cadrul instituției au declarat faptul că indiferent de cât de mare este datoria, legea stipulează că doar o treime din sumă poate fi reținută din pensie.

„În momentul în care noi facem evaluările dosarelor și constatăm că sunt diferențe de plată în minus sau plus suntem obligați prin lege să le restituim sumele sau să le oprim din plată.

Există situații în care pensionarii au primit mai mulți bani în urma unui calcul greșit. Noi suntem obligați să îi punem debit pentru o treime din suma datorată.

Restituirea plăților se poate face și pe parcursul unui an sau poate chiar mai mult. Nu putem să le luăm toți banii odată”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii.

De ce pensionarii au primit taloane cu pensii mai mici după recalculare

Casa Națională de Pensii a venit cu o serie de clarificări referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Astfel, CNPP face referiri la pensionarii care au primit pensii mai mici, deși primiseră deciziile de recalculare.

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a transmis Casa Naţională de Pensii, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”