Drumul Național 25 este de vineri înghițit de apă. În jurul lui plutesc leșurile animalelor care au murit în viitură. Islazul pe care pășunau sute de oi este acum un mare lac. Barăcile și mașinile ciobanilor au rămas și ele în mijlocul apelor.
Zece tone de leșuri au fost adunate numai din Pechea. Oamenii care încearcă să-și curețe casele sunt istoviți și au mare nevoie de lopeți și roabe.
Mii de hectare de culturi agricole sunt și azi, la 6 zile de la viitură, sub ape. Drama este cu atât mai mare pentru agricultorii care au investitit sume enorme în sisteme de irigații. Acolo unde seceta nu a compromis culturile irigate, inundațiile au distrus totul în cale.
„Ia uite cum stă apa în pământ. E jale! Apă cât vezi cu ochii!”, constată, cu dezamăgire, un fermier.
Inundațiile din Galați au lăsat în urmă prăpăd. 7.000 de case din 28 de localități au fost afectate. Nici acum, la o săptămâna distanță, apele nu s-au retras de peste tot. O porțiune din drumul național, care leagă Galațiul de Tecuci, este încă sub ape. În unele zone apa măsoară chiar și un metru și jumătate.
Din aer sau de la sol, apă cât vezi cu ochii. Un drum național s-a transformat într-un lac care se întinde pe kilometri întregi. „Aceste două mașini sunt blocate în mijlocul apelor de sâmbătă, din momentul în care viitura a venit cu o asemenea forță încât le-a impins de pe DN25 și le-a aruncat înafara părții carosabile”, transmite Dana Costache, jurnalist Digi24.
Sute de pompieri, jandarmi, polițiști și militari de la MApN ajută în continuare sinistrații pentru a scoate nămolul din case.
Unele ajutoare au venit din rezerva statului, altele au fost donate de biserici.
„Să se bucure din nou de căminul lor!”, spune Serafim Baciu, Episcopia Alexandriei și Teleormanului.
Și Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, este alături de credincioși. 7.000 de familii vor primi începând de joi 10.000 de lei ajutor de la Guvern.
„Indiferent de gradul de afectare, banii aceștia îi primesc”, spune Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi.
DSP Galați a anunțat că apa nu este potabilă în 10 localități afectate de inundații și a distribuit substanțe de dezinfecție a fântânilor.
„S.C. Apă Canal S.A. în colaborare cu DSP au decis că în localităţile Cudalbi, Vârlezi, (sat Crăieşti), Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tg. Bujor (sat Moscu), Valea Mărului, Piscu (sat Vameş), Băneasa Jorăşti, localităţi afectate de inundaţii, apa distribuită prin reţeaua comună este nepotabilă. Aceasta poate fi utilizată doar în scop menajer. Sursele de apă sunt în curs de dezinfectare în funcţie de starea lor actuală. Echipele DSP au distribuit în toate localităţile tablete de Clorom şi clorură de var pentru dezinfecţia fântânilor”, a transmis DSP.
„Colaborăm cu medicii de familie din localităţile afectate care realizează catagrafia populaţiei şi vaccinează la recomandarea medicului epidemiolog şi, în acest context, li s-a asigurat de către echipele DSP, cantitatea de vaccin necesară. Nu este înregistrat nici un caz de îmbolnăvire până în prezent. Populaţia din zona afectată este informată zilnic de către echipele DSP Galaţi din teren, de asistenţii medicali comunitari, de asistenţii medicali şcolari privind siguranţa apei, siguranţa alimentaţiei, menţinerea stării de sănătate”, informează DSP, potrivit AGERPRES.
Sursa foto: Facebook /IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.