În calendarul ortodox, Sfântul Ion este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Această sărbătoare cu cruce roșie este cea care încheie seria sărbătorilor de iarnă. Iată ce este bine să faci în dimineața zilei de 7 ianuarie, pentru a-ți merge bine tot anul.
Ziua de Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioși. Sfântul Ioan este prăznuit a doua zi după Bobotează. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.
Pe 7 ianuarie, românii merg de dimineață la slujbe, se roagă și respectă o serie de tradiții și obiceiuri, menite să îi protejeze de necazuri.
Conform unor tradiții vechi, primul lucru pe care trebuie să îl facă orice credincios în dimineața de 7 ianuarie este să se stropească cu agheasmă mare de la Bobotează. Se crede că așa va fi ferit de necazuri, pericole și boli pe tot parcursul întregului an.
În plus, Sfântul Ioan a fost considerat protectorul copiilor. Astfel, cei care respectă toate tradițiile de Sfântul Ioan vor avea parte de copii sănătoși și voioși.
Tot pe 7 ianuarie, nu este recomandat să fii trist sau supărat. Se spune că este o zi a bucuriei și a fericirei, iar cine va fi posomorât de Sfântul Ioan, va fi trist pe parcursul întregului an și nu-și va găsi liniștea.
Un alt obicei întâlnit la români în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala”, care este un fel de colind. Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează. Oamenii “iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani.
Sursa foto: shutterstock