Primul pacient din lume cu transplant de ochi întreg și parțial de față se adaptează la noua normalitate: „Mi s-a oferit a doua șansă”

La un an după o complicată intervenție chirurgicală, primul pacient din lume cu transplant de ochi întreg și parțial de față se adaptează la noua normalitate.
  • Publicat:
Primul pacient din lume cu transplant de ochi întreg și parțial de față se adaptează la noua normalitate: „Mi s-a oferit a doua șansă”

La un an după ce a fost supus primului transplant de ochi întreg și parțial de față, Aaron James găsește frumusețea în lume. Acum poate aprecia din nou alimentele solide – mirosul este chiar o simplă plăcere – și nu se mai cutremură când se uită în oglindă.

„Mi s-a oferit a doua șansă…”, a reflectat James, în vârstă de 47 de ani.

A suferit un accident de muncă îngrozitor

James lucra la rețeaua de utilități din Arkansas când și-a pierdut ochiul stâng, pleoapa stângă, nasul, buzele și o cantitate mare de țesut facial atunci când fața i-a fost atinsă de un fir de înaltă tensiune (7.200 de volți) într-un accident de muncă îngrozitor în 2021.

Un veteran al Gărzii Naționale a Armatei, James s-a trezit într-un spital șase săptămâni mai târziu, cu o orbită goală în locul în care fusese ochiul stâng, o tijă pentru nas și o gaură care abia semăna cu o gură umană.

Medicii i-au amputat brațul stâng deasupra cotului, i-au montat o proteză și l-au învățat să meargă din nou.

Ulterior, în mai 2023, chirurgii de la NYU Langone Health i-au înlocuit ochiul stâng și jumătatea feței lui James, pe care le-a primit de la un donator în vârstă de 30 de ani, care fusese declarat în moarte cerebrală.

De reținut faptul James încă nu poate vedea din ochiul transplantat, iar echipa chirurgicală raportează că deteriorarea nervului optic în timpul recuperării a dus la o oarecare pierdere a țesutului retinian. Există speranță că viitoarele transplanturi de ochi întregi îi pot restabili vederea, potrivit The Post.

„Am făcut munca pentru a transplanta un ochi. Acum trebuie să facem mai multă muncă pentru a înțelege cum să redăm vederea ochiului”, a spus dr. Eduardo D. Rodriguez, care a condus echipa de 140 de persoane care a colaborat la procedura lui James.

„Descoperirile noastre din ultimul an marchează rezultate inițiale promițătoare, punând o bază pentru progrese ulterioare și cercetări în curs”, a adăugat Rodriguez, directorul Programului de transplant de față Langone NYU. „Suntem cu adevărat uimiți de recuperarea lui Aaron.”

Primul transplant de ochi întreg uman

Cazul lui James reprezintă primul transplant de ochi întreg uman și singurul transplant combinat de succes de acest fel.

„Rezultatele pe care le vedem după această procedură sunt destul de incredibile și ar putea deschide calea pentru noi protocoale clinice și ar putea inspira cercetări suplimentare în transplanturile complexe care implică organe senzoriale critice”, a spus dr. Vaidehi S. Dedania, oftalmolog al lui James și specialist în retină. Departamentul de Oftalmologie de la NYU Langone.

Urmărește CSID.ro pe Google News